ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάπνισμα: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

11 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πρώτη αιτία θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε δεύτερη θέση ακολουθεί ο καρκίνος. Οι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν και τις δύο καταστάσεις είναι κοινοί: Υπέρταση, χοληστερίνη, κάπνισμα, σάκχαρο, παχυσαρκία, μειωμένη σωματική δραστηριότητα, ανθυγιεινή διατροφή αλλά και κατάχρηση αλκοόλ.

Το κάπνισμα παραμένει μια παγκόσμια «επιδημία» και οι βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος έχουν γίνει αποδέκτες δημοσίως. Παραμένει παρ’ όλα αυτά η κύρια αιτία θανάτου που θα μπορούσε να προληφθεί. Μάλιστα, ο άνδρας μέσος καπνιστής χάνει 12 χρόνια από τη ζωή του συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Η γυναίκα χάνει 11 χρόνια συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες άρα και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που καπνίζουν, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού νοσημάτων, που μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους, ανάμεσα τους κακοήθη νεοπλάσματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, περιφερειακή αγγειακή νόσος, υπέρταση, καθώς και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα αλλά και βρογχικό άσθμα», επισημαίνει ο κ. Πέτρος Καλογερόπουλος διευθυντής καρδιολόγος και συνεχίζει: «Παράλληλα, το κάπνισμα συμμετέχει και στην επιβάρυνση άλλων νοσημάτων, όπως νοσήματα πεπτικού, μυοσκελετικού και συνδετικού ιστού, ουροποιητικού/γεννητικού συστήματος, νευρικού συστήματος και αισθητηρίων οργάνων, επιβράδυνση των γνωστικών λειτουργιών, ενώ έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού».

Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι το κάπνισμα σχετίζεται μόνο με τον καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, επηρεάζει όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος και συμμετέχει στο αυξημένο ποσοστό καρκίνου που παρατηρείται περισσότερο στους καπνιστές, στα εξής όργανα:

Στοματική κοιλότητα και φάρυγγας.

Λάρυγγας.

Οισοφάγος.

Στομάχι.

Πάγκρεας.

Νεφροί.

Ουροδόχος Κύστη.

Εγκέφαλος.

Λευχαιμίες.

Συχνά επακόλουθα του καπνίσματος είναι το έμφραγμα μυοκαρδίου, ειδικά σε νεαρά άτομα κάτω των 45 ετών, η στηθάγχη, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η περιφερική αγγειοπάθεια και το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ειδικά σε καπνιστές ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Το κάπνισμα αποτελεί επίσης τη βασική αιτία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ενώ οι γυναίκες καπνίστριες συχνά γεννούν μωρά με χαμηλό σωματικό βάρος, έχουν μειωμένη γονιμότητα, εμφανίζουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης, και συχνά παρουσιάζεται αιφνίδιος θάνατος των βρεφών τους.

Σχετικά Άρθρα