ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kαθολικό εμβόλιο της γρίπης θα αντιμετωπίσει μελλοντική πανδημία

28 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη, σχεδιάζοντας ένα εμβόλιο κατά και των 20 γνωστών τύπων γρίπης, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία mRNA με τα εμβόλια κατά της COVID-19. Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται διαρκώς και το υπάρχον ετήσιο εμβόλιο ενημερώνεται για να εξασφαλίσει την καλύτερη αντιστοιχία με το είδος που κυκλοφορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά πιθανότατα δεν θα προστατεύει από νέους τύπους πανδημίας, σύμφωνα με το BBC.

Το νέο εμβόλιο πυροδότησε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, σε δοκιμές σε κουνάβια και ποντίκια, που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν ένα ευρύ φάσμα παραλλαγών του ιού.

Τα αντιγόνα που περιέχει - ασφαλή αντίγραφα αναγνωρίσιμων μερών και των 20 γνωστών υποτύπων των ιών της γρίπης Α και Β - μπορούν να ''διδάξουν'' στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς να καταπολεμήσει αυτά και, ελπίζουμε, οποιοδήποτε νέο στέλεχος που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πανδημία, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science .

«Η ιδέα εδώ είναι να έχουμε ένα εμβόλιο που θα προσφέρει στους ανθρώπους ένα βασικό επίπεδο ανοσολογικής μνήμης σε διάφορα στελέχη γρίπης», δήλωσε ο Δρ Scott Hensley, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχε στην εργασία, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Θα υπάρξουν πολύ λιγότερες ασθένειες και θάνατοι όταν εμφανιστεί η επόμενη πανδημία γρίπης».

Η πανδημία της γρίπης των χοίρων του 2009 - που προκλήθηκε από έναν ιό που προήλθε από ζώα και εν τέλει μόλυνε και ανθρώπους - ήταν λιγότερο σοβαρή από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Ωστόσο, θεωρείται ότι η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας και Αναδυόμενων Παθογόνων στο Mount Sinai Hospital, στη Νέα Υόρκη, Adolfo García-Sastre, δήλωσε: «Τα τρέχοντα εμβόλια γρίπης δεν προστατεύουν από τους ιούς της γρίπης με δυνατότητα πανδημίας.

Αυτό το εμβόλιο, εάν λειτουργεί καλά στους ανθρώπους, θα μπορούσε να το πετύχει. Οι μελέτες είναι προκλινικές, σε πειραματικά μοντέλα. Είναι πολλά υποσχόμενες και, παρόλο που προτείνουν μια προστατευτική ικανότητα έναντι όλων των υποτύπων των ιών της γρίπης, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι μέχρι να γίνουν κλινικές δοκιμές σε εθελοντές».

Τέλος, ο Estanislao Nistal, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαν Πάμπλο, δήλωσε: «Όλα αυτά υποδηλώνουν τη δυνατότητα για ένα εύκολα και γρήγορα κατασκευασμένο καθολικό εμβόλιο που θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση πανδημίας ενός νέου ιού γρίπης».


Σχετικά Άρθρα