ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος

30 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος ξεκινά η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία. Έναν καρκίνο που είναι ο πιο κοινός σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η εμφάνισή του έχει λάβει πλέον διαστάσεις επιδημικού φαινομένου.

Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος είναι περισσότερες από τις περιπτώσεις καρκίνου μαστού, προστάτη, πνεύμονα και εντέρου μαζί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με κύριο υπαίτιο τον ήλιο αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας των περισσοτέρων έναντι αυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 92% των ανθρώπων αναγνωρίζει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά το 61% πιστεύει ότι το μαυρισμένο από τον ήλιο δέρμα είναι ελκυστικό.

Το μελάνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος στη λευκή φυλή και μια από τις πιο απειλητικές για τη ζωή. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2040 τα κρούσματα μελανωμάτων παγκοσμίως, θα αγγίξουν το μισό εκατομμύριο, σημειώνοντας αύξηση 62% σε σχέση με τις νέες περιπτώσεις που καταγράφηκαν το 2018.

Ωστόσο, ο καρκίνος του δέρματος -όπως και πολλές μορφές καρκίνου- είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί, αλλά και να διαγνωστεί έγκαιρα, γεγονός που προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ειδικά, το πρώιμο μελάνωμα είναι ιάσιμο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, ενώ οι νεότερες θεραπείες έχουν βελτιώσει την επιβίωση ακόμη και για την προχωρημένη και μεταστατική μορφή του.

Οι τρεις κανόνες

Στόχος της καμπάνιας είναι να παροτρύνει τον κόσμο να ελέγχει με προσοχή το δέρμα για κάποια καινούργια ελιά ή άλλη αλλοίωση ή για κάποια ελιά που αλλάζει και μπορεί να κρύβει κάτι σοβαρό για την υγεία του. «Παίζουμε με τον ήλιο αλλά δεν παίζουμε με το δέρμα μας. #SkinCheck» είναι το μότο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροσιδιολογικής Εταιρίας.

«Τους καλούμε δηλαδή να υιοθετήσουν την πιο απλή, εύκολη και ανώδυνη διαδικασία για την προστασία από το μελάνωμα και τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, που είναι η τακτική ανά μήνα αυτοεξέταση και η ανά έτος εξέταση από τον Δερματολόγο» τονίζει η επιστημονική εταιρία των δερματολόγων.

Οι ειδικοί συστήνουν να ακολουθούν όλοι τρεις κανόνες με πειθαρχία:

• Να προστατεύονται από τον ήλιο, βάσει των οδηγιών από τους ειδικούς

• Να κάνουν αυτοεξέταση σε όλη την επιφάνεια του δέρματος κάθε μήνα

• Να επισκέπτονται τον δερματολόγο μια φορά το χρόνο.Σχετικά Άρθρα