ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλπάζει ο κορωνοϊός στην Ευρώπη- Το τρίτο κύμα σε πλήρη εξέλιξη

10 Φεβρουαρίου 2021, 07:00

images

Η Ισπανία έσπασε χθες το φράγμα των 3 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα στην Ιταλία άλλα 630 κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές το τελευταίο 24ωρο σε σύνολο 274.263 τεστ με συνέπεια ο δείκτης θετικότητας να βρίσκεται, πλέον, στο 3,9%. Και στη Βρετανία εντόπισαν άλλες δύο νέες μεταλλάξεις...

Η Ισπανία των 47 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει συνολικά 3.005.487 περιπτώσεις μόλυνσης του νέου κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας. Ο συγκεκριμένος αριθμός θεωρείται μάλιστα υποτιμημένος, καθώς μια κυβερνητική μελέτη έδειξε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι το 10% του πληθυσμού, περίπου 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι, είχε προσβληθεί από τον ιό.

Στην Ιταλία, τη Δευτέρα είχαν ανακοινωθεί 7.970 νέα κρούσματα σε σύνολο 144.270 τεστ. Αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των νεκρών, καθώς 422 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ενώ την προηγούμενη μέρα ο ίδιος αριθμός ήταν 307. Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ιταλία είναι 2.143, ενώ οι ασθενείς που βρίσκονται σε απλές κλίνες COVID-19 είναι 19.512.

Νέες μεταλλάξεις στη Βρετανία

Δύο νέα στελέχη του κορωνοϊού, ένα εκ των οποίων έχει ταξινομηθεί ως «ανησυχητικό», ταυτοποιήθηκαν στην Βρετανία. Οι μεταλλαγμένοι ιοί έχουν κάποιες ομοιότητες στο νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνικο στέλεχος. Ένα από τα νέα στελέχη, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Μπρίστολ, περιγράφεται ως «παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία», από τη συμβουλευτική ομάδα νέων και αναδυόμενων απειλών από αναπνευστικούς ιούς. Το άλλο, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Λίβερπουλ, περιγράφεται ως μια «παραλλαγή υπό διερεύνηση» από την επιτροπή.

Οι νέες παραλλαγές φέρουν τη μετάλλαξη E484K, η οποία εμφανίζεται στην πρωτεΐνη- ακίδα του ιού και πρόκειται για την ίδια αλλαγή που έχει παρατηρηθεί στη νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη παραλλαγή, οι οποίες έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Η Δημόσια Αρχή Υγείας έχει ταυτοποιήσει 76 κρούσματα των νέων παραλλαγών και είναι πεπεισμένη πως τα εμβόλια λειτουργούν σε βάρος τους.

Σχετικά Άρθρα