ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλά νέα για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

28 Οκτωβρίου 2021, 07:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Toledo ανέπτυξαν ένα πειραματικό εμβόλιο, το οποίο στοχεύει στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενός αυτοάνοσου νοσήματος το οποίο προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με μία θεραπεία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αποτελούν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη στη μελέτη του συγκεκριμένου νοσήματος αλλά και των υπόλοιπων αυτοάνοσων παθήσεων.

Η νόσος αποτελεί ένα από τα συχνότερα αυτοάνοσα, επηρεάζοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και διασπά υγιή ιστό -και κυρίως την επένδυση των αρθρώσεων στα χέρια, τους καρπούς, τους αστραγάλους και τα γόνατα-.

«Παρά τη μεγάλη επικράτηση της νόσου, δεν υπάρχει μέθοδος ίασης και δεν γνωρίζουμε τι την προκαλεί, γεγονός που ισχύει για σχεδόν όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, γι’ αυτό και είναι τόσο δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε ή να τα αποτρέψουμε. Αν μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το εμβόλιο στην κλινική πράξη, θα είναι κάτι επαναστατικό», αναφέρει η Δρ Ritu Chakravarti, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Toledo και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η ίδια μελετά εδώ και χρόνια την πρωτεΐνη "14-3-3 Ζήτα" και το ρόλο της στις αυτοάνοσες παθήσεις, όπως είναι τα ανευρύσματα αορτής, καθώς και την ιντερλευκίνη-17, μια κυτοκίνη που σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα. Βάσει της προηγούμενης εργασίας της, λοιπόν, η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην πρωτεΐνη ως πιθανό παράγοντα πυροδότησης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τελικά, διαπιστώθηκε το ακριβώς αντίθετο.

Αντί για την πρόληψη της νόσου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αφαιρώντας την πρωτεΐνη, μέσω μιας τεχνολογίας επεξεργασίας γονιδίων, προκαλούσαν σοβαρή πρώιμη έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στα πειραματόζωα.

Δουλεύοντας βάσει της νέας θεωρίας που υποστηρίζει ότι η πρωτεΐνη "14-3-3 Ζήτα¨" προστατεύει από την ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ομάδα δημιούργησε ένα εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη που ανέπτυξε εξαρχής σε ένα βακτηριακό κύτταρο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ενίσχυε μια δυνατή, άμεση, αλλά και μεγάλης διάρκειας απόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, παρέχοντας προστασία έναντι της νόσου.

«Προς έκπληξή μας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα εξαφανίστηκε εντελώς στα ζώα που έλαβαν το εμβόλιο. Και, εκτός από την καταστολή της ανάπτυξης αρθρίτιδας, το εμβόλιο βελτίωσε σημαντικά και την ποιότητα των οστών -εύρημα που υποδεικνύει ότι θα υπάρχουν μακροχρόνια οφέλη μετά την ανοσοποίηση», εξηγεί η Δρ. Chakravarti.


Σχετικά Άρθρα