ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλά νέα για παιδιά και νέους με διαβήτη τύπου 1

01 September 2019, 10:40

images

Ο διαβήτης τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης αφορά παιδιά και νέους ενήλικες που παρουσιάζουν αυτό το είδος διαβήτη, όχι από κακή διατροφή και παχυσαρκία, αλλά από δυσλειτουργία στο πάγκρεας.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι από τη διάγνωση κιόλας ινσουλοεξαρτώμενοι (σε αντίθεση με αυτούς που έχουν διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι λαμβάνουν αντιδιαβητικά χαπάκια και μόνο σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται λήψη ινσουλίνης).

Η καθημερινή ή και πολλές φορές την ημέρα ένεσης ινσουλίνης σε μικρά παιδιά, ενεργοποίησε την τελευταία 20ετία πολλές φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες επένδυσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) με σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα των παιδιών αυτών.

Τα ειδικά στυλό με μικροσκοπικές βελονίτσες για την κοιλιά, τα μόνιμα μηχανήματα που φορούν γύρω από την ζώνη τους για συνεχή χορήγηση αλλά και νέες ινσουλίνες (με άλλη φιλοσοφία χορήγησης και απορρόφησης) έρχονται και βελτιώνουν συνεχώς το τοπίο.

Την επέκταση της ένδειξης της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης για τη θεραπεία του διαβήτη σε εφήβους και παιδιά (ηλικίας ενός έτους και άνω) ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η Novo Nordisk.

Η επέκταση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη ένδειξη, η οποία αφορούσε αποκλειστικά τους ενήλικες.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευρύνει την ένδειξη της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης, καθιστώντας τη διαθέσιμη σε αυτό το νεότερο σε ηλικία πληθυσμό» είπε ο Mads Krogsga ard Thomsen, executivevice president και chief science officer της Novo Nordisk.

Η ένδειξη

Για αυτή την παιδιατρική ένδειξη, συστήνεται η χορήγηση της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης να γίνεται πριν από το γεύμα. Δηλαδή 0-2 λεπτά πριν από την έναρξη του γεύματος.

Η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης μπορεί να χορηγηθεί και ως 20 λεπτά μετά την έναρξη του γεύματος σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει αβεβαιότητα για τη λήψη του γεύματος αλλά στην περίπτωση αυτή συστήνεται στενή παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος για να αποφευχθεί η βραδινή υπογλυκαιμία.

ΠΗΓΗ: European Medicines Agency/Novo Nordisk

Σχετικά Άρθρα