ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλά νέα για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και μελάνωμα

24 Οκτωβρίου 2019, 15:28

images

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2019), ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων αποτελέσματα από τρεις μελέτες για τον προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ ή IV μετά από πλήρη χειρουργική εξαίρεση, και το προχωρημένο μεταστατικό μελάνωμα.

Σε ό,τι αφορά τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα τηςμελέτης Φάσης 3 «CheckMate-227», η οποία αξιολόγησε το nivolumab σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ipilimumab, ως θεραπεία πρώτης γραμμής, σε ασθενείς με προχωρημένη μορφή της νόσου.

Ο συνδυασμός nivolumab με χαμηλή δόση ipilimumab έδειξε μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία, σε συγκεκριμένους ασθενείς.

Το ποσοστό διετούς επιβίωσης για τους ασθενείς που έλαβαν το συνδυαστικό σχήμα θεραπείας, ήταν 40%. Στο σκέλος της χημειοθεραπείας τα ποσοστά επιβίωσης ήταν 33% και 23% αντίστοιχα.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Martin Reck, M.D., Ph.D., από την Πνευμονολογική Κλινική Grosshansdorf του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Πνεύμονα «τα συγκεκριμένα δεδομένα δείχνουν ότι η διπλή ανοσο-ογκολογική θεραπεία έχει τη δυνατότητα να παρέχει ανταποκρίσεις με διάρκεια, βάθος και ξεκάθαρο όφελος επιβίωσης, στην πρώτη γραμμή θεραπείας του προχωρημένου μη μικροκυτταρικού  καρκίνου του πνεύμονα, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη χημειοθεραπείας».

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική εξαίρεση μελανώματος υψηλού κινδύνου, η επικουρική θεραπεία με nivolumab εξακολουθεί να καταδεικνύει παρατεταμένη επιβίωση, χωρίς υποτροπή της νόσου, στα τρία έτη.

Αυτό έδειξε τριετής ανάλυση από τη μελέτη Φάσης 3 Check Mate-238, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια όσον αφορά στην επικουρική θεραπεία για το μελάνωμα.

«Για τους ασθενείς, που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική εξαίρεση προχωρημένου μελανώματος, με υψηλό κίνδυνο υποτροπής, τα συγκεκριμένα  δεδομένα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη, καταδεικνύοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη της επικουρικής θεραπείας με nivolumab στη μείωση των υποτροπών της νόσου» δήλωσε ο Jeffrey S. Weber, M.D., Ph.D., ερευνητής της μελέτης CheckMate-238 και αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Τέλος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα πενταετούς παρακολούθησης από τη μελέτη Φάσης 3 «CheckMate-067», η οποία συνεχίζει να δείχνει βελτιωμένη συνολική επιβίωση με τον πρώτης γραμμής συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab, έναντι του ipilimumab ως μονοθεραπεία, σε ασθενείς με προχωρημένο μεταστατικό μελάνωμα.

Με ελάχιστη παρακολούθηση 60 μηνών, τα ποσοστά πενταετούς συνολικής επιβίωσης ήταν 52% για τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab, 44% για το nivolumab ως μονοθεραπεία και 26% για το ipilimumab ως μονοθεραπεία.

ΠΗΓΗ: ESMO

Σχετικά Άρθρα