ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακοσμία: ο εχθρός μικρών και μεγάλων

03 Αυγούστου 2019, 08:00

images

Απαγορευτικά γίνονται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το καλοκαίρι λόγω της κακοσμίας που αναδίδουν πολλοί άνθρωποι. Χωρίς αμφιβολία, οι μασχάλες και τα πέλματα είναι ο «εχθρός» κάθε δυνατής μύτης που δεν αντέχει την μυρωδιά του ιδρωμένου δέρματος…

Ας δούμε όμως που οφείλεται η δυσάρεστη οσμή… Νομίζετε ότι μυρίζει ο ιδρώτας; Λάθος! Ο ιδρώτας είναι νεράκι με λίγο αλάτι και βγαίνει από τους αδένες μας εντελώς άοσμος. Είναι τα βακτήρια που συναντά στην επιδερμίδα που μας μυρίζουν τόσο άσχημα…

Ως εκ τούτου, οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες:

-Να πλένεστε τοπικά όσες φορές την ημέρα το έχετε ανάγκη ώστε να μην μυρίζετε.

-Να βάζετε αποσμητικό (και κατά προτίμηση όχι αντιιδρωτικό) στις μασχάλες μετά από κάθε πλύσιμο.

-Να φοράτε άνετα βαμβακερά και λινά ρούχα και να αποφεύγετε τα συνθετικά.

-Να φοράτε καθαρά ρούχα μετά το ντουζ κι όχι αυτά που φοράγατε χθες όταν ιδρώσατε.

-Πολλοί άνθρωποι έχουν πιο έντονη μυρωδιά κι έτσι πρέπει να τηρούν τα παραπάνω με περισσότερη προσοχή.

-Να έχετε υπόψη ότι το άγχος και η διατροφή με σκόρδο, μπαχάρια κι άλλα συστατικά με έντονη οσμή. επιδρούν επίσης στην κακοσμία του σώματος.

Σε ό,τι αφορά την κακοσμία των ποδιών:

Ιδρωμένα πόδια μπορεί να εμφανιστούν αν το άτομο πάσχει από υπεριδρωσία ή από την ασθένεια των αθλητών, από την ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή από το έντονο στρες. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι απλά ιδρώνουν επειδή κάνει ζέστη!  

Όπως μας εξηγεί ο ποδίατρος-ποδολόγος, Εμμανουήλ Αρβανιτάκης, «η κακοσμία των ποδιών οφείλεται στα βακτήρια του δέρματος τα οποία διασπούν τον ιδρώτα και έτσι ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ συνήθως ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για το τι θεωρείται φυσιολογική εφίδρωση, αλλά αν παρατηρείτε ότι ενοχλείστε από την εφίδρωση, υπάρχει πιθανότητα η εφίδρωση σας να είναι περισσότερη απ’ το φυσιολογικό. Παρότι γνωρίζουμε πως ο ιδρώτας προκαλείται ασυνείδητα από τις αντιδράσεις του νευρικού μας συστήματος, ο ακριβής λόγος της υπερβολικής εφίδρωσης παραμένει άγνωστος».

Οι λύσεις που μας δίνει ο ποδίατρος είναι:

-Αποφύγετε να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες.

-Να προτιμάτε παπούτσια από δέρμα ή καραβόπανο.

-Πάντα να φοράτε τα παπούτσια μας με καθαρά πόδια, τα οποία τα έχετε πλύνει με νερό και σαπούνι και έχουν στεγνώσει σχολαστικά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.

-Να πετάξετε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες που έχουν ήδη μυρίσει.

-Να αλλάζετε τις κάλτσες.

-Χρησιμοποιήστε αποσμητικά σπρέι υποδημάτων σε καθημερινή βάση, πριν φορέσετε τα παπούτσια σας.

-Όσοι το χρειάζεστε, να χρησιμοποιήσετε ειδικές κάλτσες που διατηρούν το πόδι στεγνό, ή ακόμα και εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η κακοσμία.

Σχετικά Άρθρα