ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακός συνδυασμός τα ποσοστά εμβολιασμού και η έλευση της γρίπης

03 Οκτωβρίου 2021, 08:00

images

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί για κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, των νοσηλειών με COVID-19 και των θανάτων, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αξιωματούχοι του ECDC αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δούμε αυτή την αύξηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καθώς αυτό δείχνει η τελευταία "rapid risk assessment" του ιού SARS-CoV-2 που δημοσιεύθηκε χθες από το ECDC.

Μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισλανδία) έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. «Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας συνδυασμός υψηλής κάλυψης εμβολιασμού και αποτελεσματικής μείωσης των επαφών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου της COVID-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αυτό το φθινόπωρο», επισημαίνει η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμμόν.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι «οι χώρες πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν την κάλυψη εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα επίπεδα κάλυψης εμβολιασμού, για να περιορίσουν το βάρος των λοιμώξεων από την παραλλαγή Δέλτα. Ανάλογα με την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί ακόμη να χρειάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».

Η έκθεση προβλέπει ότι θα αναφερθούν μεγαλύτερες αναλογίες κρουσμάτων SARS-CoV-2 μεταξύ των παιδιών τους επόμενους μήνες. Παρεμβάσεις, όπως η φυσική απόσταση, που αποτρέπουν το συνωστισμό καθώς και η υγιεινή και ο βελτιωμένος αερισμός κρίνονται απαραίτητες για την πρόληψη της μετάδοσης στα σχολεία.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, θα μετριάσει τον αντίκτυπο στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τους επόμενους μήνες από την παράλληλη κυκλοφορία των δύο ιών.


Σχετικά Άρθρα