ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακή πρόγνωση για όσους έπαθαν COVID-19 και μετά παρουσίασαν εγκεφαλικό

20 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακή έκβαση σε περίπτωση που υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ αντιμετωπίζουν και δυσκολίες ανάρρωσης μετά το επεισόδιο.

Η επιστημονική εργασία “Characteristics of a COVID-19 Cohort with Large Vessel Occlusion: A Multicenter International Study” εστίασε στα ιατρικά αρχεία 575 ασθενών με οξεία απόφραξη μεγάλου αγγείου, εκ των οποίων οι 194 είχαν COVID-19 και οι 381 όχι. Οι ασθενείς προέρχονταν από κλινικά κέντρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ενώ η ομάδα ελέγχου απαρτιζόταν από ασθενείς που είχαν εμφανιστεί με οξεία απόφραξη μεγάλου αγγείου και είχαν υποβληθεί σε θρομβεκτομή, την περίοδο Ιανουαρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2020. 

Οι ερευνητές συνέκριναν τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επιτυχή επαναγγείωση – διαδικασία αποκατάστασης της αιματικής ροής στις αποφραγμένες αρτηρίες ή φλέβες – και πήραν εξιτήριο με μικρές ή καθόλου αναπηρίες. Σε όσους εξ αυτών είχαν COVID-19, η σοβαρότητα του κορωνοϊού στην εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μέτρια στο 75,5% των περιπτώσεων, σοβαρή στο 15,8% και κρίσιμη στο 8,7%. 

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 – που ήταν νεότεροι και είχαν λιγότερους παράγοντες κινδύνου – ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν επιτυχημένη επαναγγείωση. Επίσης η θρομβεκτομή ήταν παρατεταμένη στην ομάδα του κορωνοϊού, όπως και παραμονή στο νοσοκομείο. Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υπερδιπλάσια στην ομάδα της COVID-19 συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

 Αν η COVID-19 ήταν προγνωστικός δείκτης κακού αποτελέσματος, ασχέτως αν οι ασθενείς ήταν νεότεροι, υγιείς και είχαν ήπια συμπτώματα της λοίμωξης πριν υποστούν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά που πρέπει να μάθουμε για την COVID-19, ειδικά τον αντίκτυπό της σε νεότερους ασθενείς», σημειώνει ο Pascal Jabbour, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Νευρολογικής Χειρουργικής και επικεφαλής του τμήματος Νευροαγγειακής και Ενδαγγειακής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson. 

«Ο αντίκτυπος του εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με COVID-19 είναι ανησυχητικός και πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα και την αντιμετώπιση του», καταλήγει ο ειδικός.

Σχετικά Άρθρα