ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ισπανία και ΗΠΑ πρώτες σε κρούσματα- Σοκάρουν έρευνες για τη μεταδοτικότητα

01 Απριλίου 2020, 07:00

images

Την ώρα που οι αριθμοί στα θύματα του covid-19 στην Ισπανία συνεχίζουν να σοκάρουν με την χθεσινή μέρα να αποτελεί "μαύρο" ρεκόρ με 849 νέους θανάτους και τα κρούσματα να ανέρχονται σε 94. 417, έρευνες από όλο τον κόσμο δίνουν νέες διαστάσεις στο πρόβλημα της πανδημίας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ πρότεινε χθες αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκάλεσε η πανδημία... «Ίσως να πρέπει να βελτιώσουμε την ευρωπαϊκή ταμειακή ροή, ίσως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να πρέπει να είναι μεγαλύτερος«, δήλωσε η Γκονθάλεθ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν προσπάθειες, αλλά υπάρχει ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε επίσης η ίδια.

Οι ΗΠΑ σε πόλεμο με τον αόρατο εχθρό

Οι ΗΠΑ είναι πλέον τρίτη σε νεκρούς χώρα στην παγκόσμια λίστα με τα θύματα του Covid-19. Χθες στο λιμάνι της Νέας Υόρκης έφτασε το USNS Comfort, ένα στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο 1.000 κλινών, το οποίο θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης, νοσηλεύοντας ασθενείς με άλλες ασθένειες. 

Το πλοίο διαθέτει 12 χειρουργεία και 1.200 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού, και ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο χαιρέτισε την άφιξή του λέγοντας ότι "το γεγονός ότι το πολεμικό ναυτικό βρίσκεται εκεί, ότι ο στρατός βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τη Νέα Υόρκη σε μια στιγμή όπου η πόλη μας το έχει ανάγκη, είναι πολύ σημαντικό".

Την ίδια ώρα, ο πλοίαρχος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Θίοντορ Ρούζβελτ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού μεταξύ των 5.000 μελών του πληρώματός του, ζήτησε βοήθεια από την ηγεσία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για να σωθούν οι ζωές των ναυτών, με μια επιστολή όπου περιγράφει σε δραματικούς τόνους την κατάσταση.

Και η Βρετανία στη μακάβρια καταμέτρηση νεκρών

Περισσότεροι από όσους έχουν ανακοινωθεί είναι στη Βρετανία οι νεκροί σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) που έκανε χθες γνωστό ότι 210 θάνατοι που καταγράφηκαν πριν από τις 20 Μαρτίου, είχαν αναφερθεί σαν «Covid-19» στα σχετικά πιστοποιητικά. Ο αριθμός αυτός είναι διαφορετικός από τους 170 νεκρούς, που ανέφερε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και το αντίστοιχο Σύστημα της Ουαλίας, μέχρι και εκείνη την ημέρα.

Το NHS έχει ανακοινώσει 1.408 θανάτους, σχετικούς με τον κορωνοϊό, η πλειοψηφία των οποίων δεν εμφανίζεται στα στοιχεία του ONS, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα οι σχετικές καταγραφές. Στα στοιχεία αυτά, περιλαμβάνονται άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εκτός νοσοκομείων, στα σπίτια τους και σε άλλα ιδρύματα παροχής φροντίδας.

"Ανατριχιαστικά" αποτελέσματα για την επιβίωση του κορωνοϊού στην ατμόσφαιρα δωματίων

Στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω αέρος και να παραμείνει σε κλειστούς χώρους επί ώρα, αφού έχουν φύγει ασθενείς, καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα. Δηλαδή αν ένας ασθενής φτερνίζεται και βήχει μέσα σε ένα δωμάτιο και στην συνέχεια φύγει, ο αέρας μέσα στο δωμάτιο αυτό θα έχει αιωρούμενα σωματίδια του κορωνοϊού κι αν κάποιος μπει χωρίς μάσκα, έχει πιθανότητες να μολυνθεί. Για αυτό και είναι σημαντικό το καλό αέρισμα των δωματίων εφόσον σε αυτά βρίσκονται ή πέρασαν ασθενείς.

Ίχνη του κορωνοϊού εντοπίστηκαν επίσης, σε νοσοκομειακούς διαδρόμους έξω από τα δωμάτια ασθενών. Άρα με τα παπούτσια μας αποδείχτηκε ότι μεταφέρουμε τον κορωνοϊό. Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα βασίστηκε σε δείγματα που έλαβε από 11 δωμάτια ασθενών.

Μοντέλα δείχνουν ότι η κορύφωση της πανδημίας είναι ...τώρα

Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία Ping An Insurance, η οποία έλαβε υπόψη παράγοντες όπως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που έλαβαν οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ, και, βάσει μαθηματικών μοντέλων, πιστεύεται ότι από τα τέλη Μαρτίου η Ευρώπη βλέπει την κορύφωση των κρουσμάτων, ενώ άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ιράν μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Οι περισσότερες χώρες θεωρεί ότι έφτασαν στο μέγιστο σημείο εξάπλωσης στα νέα κρούσματα από την 27η Μαρτίου έως την 4η Απριλίου. Οι περισσότερες από τις χώρες είναι πιθανό να παρατηρήσουν μια επιβράδυνση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα μεταξύ 21 Μαρτίου – 4 Απριλίου. Η Ιταλία φαίνεται να είχε την αιχμή των νέων περιπτώσεων στις 22 Μαρτίου και τώρα έχουν αρχίσει να μειώνονται. Οι ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν στο ανώτατο όριο των νέων αναφερόμενων περιπτώσεων ημερησίως από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου.

Ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται σε μια χώρα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού και ελέγχων.. Δίνουν τρία μοντέλα:

1- Πολύ πρώιμα μέτρα, όπως στην Νότιο Κορέα, που μείωσε την εξάπλωση στο 0.02% του πληθυσμού.

2- Λιγότερο πρώιμα μέτρα, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο 0,1% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 300.000 άτομα στις ΗΠΑ.

3- Καθυστερημένη εφαρμογή μέτρων ,όπως στην Ιταλία και την Ισπανία τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο από το 0,2% του πληθυσμού.



Σχετικά Άρθρα