ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ίδιος κορωνοϊός, άλλη νόσηση για ζευγάρι Αυστραλών στο Diamond Princess

10 Μαρτίου 2020, 09:05

images

Ο νέος κορωνοϊός οδηγεί σε εξαιρετικά ήπια νόσηση το 90% των προσβληθέντων. Στους υπόλοιπους όμως, η βαρύτητα μπορεί να διαφέρει σημαντικά, με αποτέλεσμα όσοι βίωσαν την δοκιμασία, να έχουν να διηγηθούν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα ζευγάρι μεσήλικων από την Αυστραλία που νόσησαν πάνω στο κρουαζιερόπλοιο το οποίο τέθηκε σε καραντίνα στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ιαπωνία.

Η Karen και ο Jason Honey από τη Μελβούρνη έκαναν ένα ρομαντικό ταξίδι με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στην αυγή του νέου έτους, και αίφνης βρέθηκαν σε καραντίνα εξαιτίας του κορωνοϊού. Η χαλάρωση και η ηρεμία έδωσαν τότε την θέση τους στην αγωνία για την έκβαση της υγείας ειδικά της Karen.

Η γυναίκα παρουσίασε πρώτη συμπτώματα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Isesaki, ενώ ο σύζυγός της παρέμεινε στο πλοίο φαινομενικά υγιής. Στο νοσοκομείο, η γυναίκα ανέβασε υψηλό πυρετό και υπέφερε σε πολλά επίπεδα με μυαλγίες, εφιδρώσεις, ταχυκαρδίες και άλλα συμπτώματα που την φόβισαν. 

Λίγες ημέρες αργότερα, διαγνώσθηκε θετικός και ο σύζυγός της, παρότι εκείνος δεν βίωνε κανένα σύμπτωμα της νόσου.  «Είναι στ' αλήθεια περίεργο», σχολίαζε. «Δεν έχω συμπτώματα. Νιώθω μια χαρά. Δεν είχα ούτε πυρετό, ούτε βήχα, ούτε καταρροή. Τίποτα». 

Αλλά ενώ εκείνος δεν ένιωθε καν άρρωστος, η κατάσταση της συζύγου του παρουσίασε πρώτα βελτίωση σε σημείο να πουν ότι έχει αναρρώσει, και αμέσως μετά "ξανακύλησε".  «Συγγνώμη που δεν ήμουν εδώ νωρίτερα, αλλά είχα κάποιες δύσκολες μέρες και δεν ήθελα να γράψω για τις απογοητεύσεις μου, τον θυμό μου, τα συναισθήματά μου... Τέλος πάντων, τόσο ο Jason όσο και εγώ πήραμε τα αποτελέσματά μας χθες και όπως όλοι γνωρίζετε, ενώ περίμενα ότι και το δεύτερο αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό, δυστυχώς και για τους δυο μας ήταν και πάλι θετικό»....

Αυτό σημαίνει ότι ο ιός επέμενε στον οργανισμό της και ως εκ τούτου χρειάστηκε να περάσει διπλό χρόνο αποθεραπείας για να πουν ότι επιτέλους μπορούσε να βγει από το νοσοκομείο και να επιστρέψει στην Αυστραλία με τον σύζυγό της.

Το ζευγάρι αυτό είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση πόσο διαφορετικά συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. Δυο άνθρωποι ίδιας ηλικίας, με παρόμοιες διατροφικές συνήθειες, παρόμοια φυσική κατάσταση, και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, βίωσαν τον Covid-19 ως διαφορετική νόσο. Κι αυτό δείχνει πόσα ακόμα έχουμε να μάθουμε για τον νέο κορωνοϊό.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα