ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιδιαίτερη προσοχή για τον κορωνοϊό χρειάζονται οι ηλικιωμένοι που ζουν σε δομές φιλοξενίας

03 Αυγούστου 2021, 10:00

images

O κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό συνεχίζει να είναι υπαρκτός για τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων ακόμα και μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. Το γεγονός αυτό αναδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκαν στο φετινό διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Ο Δρ Martin Martinot και η ερευνητική του ομάδα από το νοσοκομείο Colmar στη Γαλλία μελέτησαν την έξαρση της πανδημίας που συνέβη ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer σε ένα γηροκομείο της πόλης τους. Το 75% των τροφίμων και το 52% του προσωπικού ήταν πλήρως εμβολιασμένο στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2021. Από τις εξετάσεις που έγιναν στις 6 Απριλίου, αποδείχθηκε ότι όλοι εκτός από έναν από τους πλήρως εμβολιασμένους είχαν αντισώματα κατά της COVID-19.

Τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού εμφανίστηκαν στις 15 Μαρτίου και μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες, 24 από τους 93 ηλικιωμένους (το 26%) και 16 από τους 73 εργαζόμενους (22%) μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2. Από τους 24 νοσούντες, οι 12 δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ κανένας εργαζόμενος που μολύνθηκε δεν είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι ανεμβολίαστοι τρόφιμοι είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer στους ηλικιωμένους τρόφιμους άγγιξε το 68%, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Επιπλέον, η νόσηση ήταν ηπιότερη για όσους είχαν εμβολιαστεί σε αντίθεση με τρία περιστατικά σοβαρής νόσησης ανεμβολίαστων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι μεγάλη η σημασία του εμβολιασμού, καθώς αυτός μπορεί να αποτρέψει και τη σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό. 

Σχετικά Άρθρα