ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Iατρική μαγειρική" για καλή υγεία στα παιδιά

30 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Την προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία, προωθούν με νέα "επιστημονικά εργαλεία" στο πλαίσιο του προγράμματος Dr. PED-Chef - “Hands-on nutrition training for pediatric primary health care practitioners: A novel combination of culinary and applied nutritional education to promote healthy eating habits in childhood”. 

Στόχος του προγράμματος, στο οποίο το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος από την Ελλάδα, είναι η αξιοποίηση μιας νέας εκπαιδευτικής προσέγγισης, η οποία συνδυάζει την εφαρμοσμένη διαιτολογία με την ιατρική μαγειρική. 

Τα δεδομένα Dr. PED-Chef παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας, που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Prolepsis με περισσότερους από 120 συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιάτρους και λοιπούς λειτουργούς υγείας που ασχολούνται με τη φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και οικογένειες. Μέσα από μία πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης και αξιοποιώντας μία καινοτόμο, βιωματική εκπαιδευτική πρόταση, το Dr. PED-Chef παρέχει στον επαγγελματία υγείας γνώσεις σχετικά με την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση περιλαμβάνει έξι μαθήματα, καλύπτοντας τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Βασικές αρχές υγιεινής διατροφής. Πρόσφατες οδηγίες και συστάσεις για τη διατροφή και την πρόληψη της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τεχνικές επικοινωνίας και αρχές διατροφικής συμβουλευτικής και αλλαγής συμπεριφοράς. Ιατρική μαγειρική.

Η κοινοπραξία έχει αναπτύξει επιπλέον έναν «Οδηγό για Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» που προσφέρει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αναπαραγωγή αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος, αξιοποιώντας τις μεθόδους και τα εργαλεία του Dr. PED-Chef. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα και ο Οδηγός είναι διαθέσιμα δωρεάν σε έξι γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά,  ιταλικά, ισπανικά, νορβηγικά και τούρκικα).

Ακόμη, στην ιστοσελίδα του προγράμματος Dr.PED-Chef υπάρχουν εκθέσεις σχετικά με επιδημιολογικά δεδομένα για το υπερβάλλον σωματικό βάρος και τις διατροφικές συνήθειες στην παιδική και εφηβική ηλικία. 

Η πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης για την εκπαίδευση των λειτουργών υγείας: https://pedchef.eu/el/e-learning/

Ο Οδηγός για Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης»: https://bit.ly/3EEo8BK

Εκθέσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Dr.PED-Chef σχετικά με επιδημιολογικά και εκπαιδευτικά δεδομένα για τη διατροφή: https://pedchef.eu/deliverables/



Σχετικά Άρθρα