ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Προς έγκριση αυτοχορηγούμενο ρινικό εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης

25 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξετάζει μια αίτηση για το εμβόλιο κατά της γρίπης FluMist με ρινικό σπρέι, ώστε οι πολίτες να μπορούν να το χορηγούν μόνοι τους στο σπίτι, όπως δήλωσε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Το εμβόλιο, η μόνη επιλογή ρινικού εκνεφώματος κατά της γρίπης, κυκλοφορεί στην αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2003. Η εταιρεία αιτήθηκε στον FDA να επιτρέψει σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 49 ετών, να μπορούν να κάνουν μόνοι τους το εμβόλιο ή να το κάνουν σε παιδιά ηλικίας 2 ετών, επικαλούμενη μία μελέτη που δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν σωστά χωρίς την παρουσία ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Εάν η αίτηση γίνει δεκτή, θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της γρίπης που θα εγκριθεί για αυτοχορήγηση.

Επιπλέον, οι ασθενείς θα πρέπει να παραγγείλουν διαδικτυακά το εμβόλιο, το οποίο στη συνέχεια θα αποσταλεί στο σπίτι τους σε συσκευασία ελεγχόμενης θερμοκρασίας, όπως δήλωσε στο CNN η Δρ Lisa Glasser της AstraZeneca.

Η επιστημονική κοινότητα ευελπιστεί ότι μια αυτο-χορηγούμενη επιλογή αντιγριπικού εμβολίου, θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού. Ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν σε όλους ηλικίας 6 μηνών και άνω να κάνουν το εμβόλιο για την εποχική γρίπη κάθε χρόνο, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εμβολιάζονται.

«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε από την πανδημία είναι ότι, στην πραγματικότητα οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους, μπορούν να πάρουν ίσως περισσότερη ευθύνη για τη δική τους υγειονομική περίθαλψη στα χέρια τους από ό,τι ίσως είχαμε συνειδητοποιήσει ή ακόμα και πιστεύαμε ότι είναι δυνατό», είπε η Glasser.

Εάν ο FDA εγκρίνει την αλλαγή, είπε ο Δρ Ashish Jha, κοσμήτορας της Brown School of Public Health και πρώην συντονιστής ανταπόκρισης στην COVID-19 στον Λευκό Οίκο, «νομίζω ότι ο αντίκτυπος θα είναι μέτριος». Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα οδηγούσε σε αυξημένη ευαισθητοποίηση, ενδεχομένως μέσω καλύτερης προώθησης από την AstraZeneca ή περισσότερης έρευνας για πρόσθετα ενδορρινικά εμβόλια που είναι πιο εύκολο να ληφθούν. «Το βλέπω ως ένα σχετικά θετικό βήμα».

Σχετικά Άρθρα