ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

HMPV: O ιός τον οποίο δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος

01 Ιουνίου 2023, 16:00

images

Ο χειμώνας που πέρασε χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από κρούσματα ιών του αναπνευστικού, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, η γρίπη και ο κορωνοϊός. Την ίδια, όμως, στιγμή, ένας ελάχιστα γνωστός ιός, του οποίου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά των προαναφερθέντων ιών– αιφνίδιος βήχας, καταρροή, πονόλαιμος και πυρετός – βρισκόταν σε έξαρση. Τα κρούσματα ανθρώπινου μεταπνευμοϊού ή HMPV αυξήθηκαν την άνοιξη, σύμφωνα με τα συστήματα επιτήρησης του αναπνευστικού ιού των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, γεμίζοντας τις μονάδες εντατικής νοσηλείας με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, ομάδες που είναι πιο ευάλωτες σε αυτές τις λοιμώξεις. Στο αποκορύφωμά του, στα μέσα Μαρτίου, σχεδόν το 11% των τεστ ήταν θετικά στον HMPV.

Μελέτες δείχνουν ότι ο HMPV προκαλεί τόση δυσφορία στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, όσο η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Μια μελέτη δειγμάτων σε ασθενείς σε διάστημα 25 ετών, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο HMPV ήταν η δεύτερη πιο συχνή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά, μετά τον RSV. Μια μελέτη στη Νέα Υόρκη που διεξήχθη σε 4 χειμώνες, κατέληξε στο ότι, ο HMPV ήταν τόσο συχνά εμφανιζόμενος στους ηλικιωμένους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, όσο ο RSV και η γρίπη.

Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν για την έξαρση και την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ιού. Ο Δρ John Williams, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, τον χαρακτηρίζει ως τον «πιο σημαντικό ιό για τον οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ».

«Αυτοί είναι οι 3 κύριοι ιοί», είπε. «Αυτοί είναι οι 3 σημαντικοί σε παιδιά και ενήλικες, οι πιο πιθανό να εισαγάγουν ανθρώπους στο νοσοκομείο και να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια, πιο πιθανό να είναι σε έξαρση σε οίκους ευγηρίας και να αρρωστήσουν πραγματικά τους ηλικιωμένους, ακόμη και να τους σκοτώσουν».

Επειδή οι δοκιμές για HMPV σπάνια γίνονται εκτός νοσοκομείων, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τα πραγματικά νούμερα κρουσμάτων  της νόσου.

Οι εταιρείες πειραματίζονται στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενός εμβολίου καταπολέμησης του HMPV. Η κατασκευάστρια εταιρεία εμβολίων για την COVID-19, Moderna, μόλις ολοκλήρωσε μια πρώιμη μελέτη ενός εμβολίου mRNA κατά του HMPV και της παραγρίπης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα κλινική trials.gov.

Τέλος, το CDC συνιστά στους γιατρούς να σκεφτούν το ενδεχόμενο εξέτασης για HMPV το χειμώνα και την άνοιξη, όταν τείνει να κορυφωθεί η μετάδοσή του.



Σχετικά Άρθρα