ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ημικρανίες: Σημάδια που μάς δείχνουν ότι δεν έχουμε απλό πονοκέφαλο

03 Απριλίου 2023, 07:00

images

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, οι χρόνιες ημικρανίες είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, σύμφωνα με μελέτη του 2018. "Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που ζουν με την πάθηση μπορεί να δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητά της και να λάβουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται", δήλωσε η Kylie Petrarca, νοσηλεύτρια και διευθύντρια προγράμματος του Association of Migraine Disorders.

Πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν αρκετά για τις αποχρώσεις των διαταραχών της ημικρανίας, είπε ο Δρ Frederick Godley, ωτορινολαρυγγολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Διαταραχών Ημικρανίας.

Ωστόσο, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έδειξε ότι τόσο οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι, όσο και οι ημικρανίες συνδέονται με τα κιρκαδικά συστήματα (ύπνου), γεγονός που σημαίνει ότι η ώρα της ημέρας και η ποιότητα του ύπνου μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε αυτές τις καταστάσεις.

"Η κατανόηση του τι είναι ημικρανία, γιατί μπορεί να εμφανιστεί και πώς αντιμετωπίζεται είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να υποστηρίξετε τον εαυτό σας και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία", δήλωσε η Petrarca.

Αυτό που ονομαζόταν ημικρανιακός πονοκέφαλος πλέον ονομάζεται κρίση ημικρανίας για να καταγραφεί καλύτερα πόσο περισσότερο η πάθηση εκτείνεται πέρα από τον πόνο στο κεφάλι, συμπλήρωσε η ίδια.

Οι ημικρανίες ξεκινούν βαθιά στον εγκέφαλο, είπε ο Δρ  Stewart Tepper, νευρολόγος με έδρα τον Λίβανο του Νιου Χάμσαϊρ. Η κατάσταση γίνεται καλύτερα κατανοητή ως μια πολύπλοκη νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει πολλά μέρη του νευρικού συστήματος, τόνισε ο Godley.

Για να διαγνωστεί με μια πάθηση ημικρανίας, ένας ασθενής πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε κρίσεις στη διάρκεια της ζωής του που η κάθε μία διαρκεί 4 έως 72 ώρες όταν δεν αντιμετωπίζεται. Η πάθηση πρέπει επίσης να πληροί τουλάχιστον 2 από τα 4 κριτήρια: Μέτρια έως σοβαρή ένταση, παλλόμενος πόνος, επιδείνωση με τη δραστηριότητα και εμφάνιση στη μία πλευρά του κεφαλιού. Οι επιθέσεις πρέπει επίσης να έχουν τουλάχιστον 1 από τα 2 χαρακτηριστικά: ναυτία και ευαισθησία στο φως ή τον ήχο.

Είναι δύσκολο να πούμε από πού προέρχονται οι ημικρανίες ακριβώς, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους να εμφανίζουν ημικρανίες, είπε ο Petrarca. Αν και η γενετική είναι μια κύρια αιτία, ορισμένες ημικρανίες μπορεί επίσης να προκληθούν από τραυματισμούς στο κεφάλι, προσέθεσε. Και οι ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα στα οιστρογόνα, μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τις κρίσεις ημικρανίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του τι κάνει κάποιον επιρρεπή σε ημικρανίες και του τι προκαλεί η ίδια η ημικρανία, κατέληξε ο Tepper.


Σχετικά Άρθρα