ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

HepatoPredict: Kάνει τις μεταμοσχεύσεις ήπατος πιο αποτελεσματικές

15 Ιανουαρίου 2023, 08:00

images

Ο καρκίνος του ήπατος είναι μία βαριά μορφή καρκίνου και συχνά δεν ανιχνεύεται μέχρι να προχωρήσει, επειδή η διάγνωση απαιτεί εξοπλισμό απεικόνισης. Εάν η ασθένεια έχει προχωρήσει, συχνά η μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με το Horizon The EU Research and Innovation Magazine.

Οι περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος στην Ευρώπη, έχουν τριπλασιαστεί από το 1980, αναφέρει η Ophiomics. Το 2020, 87.000 Ευρωπαίοι διαγνώστηκαν με αυτή την ασθένεια και 78.000 πέθαναν από αυτήν, σύμφωνα με το Health Policy Watch.

Ομολογουμένως, υπάρχει έλλειψη δωρητών οργάνων και οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση, πεθαίνουν.  Οι γιατροί δυσκολεύονται πολύ να αποφασίσουν το ποιος θα λάβει τελικά το μόσχευμα, αξιολογώντας τον καρκίνο ενός ασθενούς, σύμφωνα με ένα σύστημα που εξετάζει κυρίως το μέγεθος και τον αριθμό των όγκων. Ωστόσο, παρατηρείται πρόοδος.

''Αυξήσαμε τον αριθμό των ασθενών που μπορούν να είναι επιλέξιμοι για μεταμόσχευση κατά 30%'',  δήλωσε ο Δρ Jose Pereira Leal, διευθύνων σύμβουλος της Ophiomics Precision Medicine με έδρα την Πορτογαλία στη Λισαβόνα.

Αλλά αυτή η προσέγγιση είναι ατελής. Έως και το 30% των ασθενών που λαμβάνουν μόσχευμα, μένουν χωρίς θεραπεία. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ασθενείς που κρίνονται ακατάλληλοι για μεταμόσχευση ήπατος, είναι καλύτεροι υποψήφιοι από ό,τι φαίνεται.

«Τα κριτήρια συχνά παραπλανούν», είπε ο Δρ Pereira Leal. Η εστίαση στην εξωτερική εμφάνιση των όγκων, και ιδιαίτερα στο μέγεθος και τον αριθμό τους, για τον προσδιορισμό της καταλληλότητας για θεραπεία, μπορεί να είναι πράγματι παραπλανητική.

«Κάποιος μπορεί να έχει μεγάλο όγκο, αλλά να μην είναι τόσο επικίνδυνος», είπε ο Δρ Pereira Leal. Σύμφωνα με τα τρέχοντα κριτήρια, το μέγεθος του όγκου μπορεί να αποκλείσει μια μεταμόσχευση που θα μπορούσε στην πραγματικότητα να θεραπεύσει τον ασθενή.

Τα 3/4 των περιπτώσεων  καρκίνου του ήπατος στην Ευρώπη, είναι ενός τύπου που ονομάζεται ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο, όταν διαγνωστεί αργά, επιτρέπει σε μόνο 1 στα 10 θύματα να επιβιώσει για πέντε χρόνια ή περισσότερα.

Ο Δρ Pereira Leal και οι συνεργάτες του, ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο για να προβλέψουν εάν ένα θύμα θα υποβληθεί σε επανεμφάνιση καρκίνου του ήπατος μετά από μεταμόσχευση.

Η δοκιμή τους παίρνει ένα μικροσκοπικό κομμάτι από το συκώτι ενός ασθενούς με μια λεπτή βελόνα και εξετάζει τέσσερα βασικά γονίδια σε αυτά τα κύτταρα. Ένας αλγόριθμος που βασίζεται σε αυτούς τους δείκτες, μαζί με κλινικά μέτρα, ήταν καλύτερος στο να προβλέψει ποιοι ασθενείς θα ωφελούνταν περισσότερο από μια μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές μετέτρεψαν με επιτυχία αυτήν την επιστημονική ανακάλυψη σε ένα εμπορικό εργαλείο πρόβλεψης, διαθέσιμο στα νοσοκομεία ως προϊόν που ονομάζεται HepatoPredict. Δύο ή τρεις ασθενείς έχουν ήδη λάβει ήπαρ χάρη στο τεστ αυτό.


Σχετικά Άρθρα