ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπνική άπνοια προκαλεί απώλεια όγκου στον εγκέφαλο και επιταχύνει τη Νόσο Αλτσχάιμερ

08 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Η υπνική άπνοια είναι μία διαταραχή ύπνου που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη διακοπή και επανέναρξη της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Πρόσφατα, ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της σοβαρότητας της υπνικής άπνοιας, της κατάστασης του αμυλοειδούς βήτα * και του όγκου του εγκεφάλου σε ασυμπτωματικούς ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Neurology, συμμετείχαν 122 γνωστικά ασυμπτωτικά άτομα με μέση ηλικία τα 69 έτη. Αρχικά, υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, ολονύκτια εξέταση ύπνου στο σπίτι και απεικόνιση εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης μιας μαγνητικής τομογραφίας και μιας σάρωσης PET αμυλοειδούς. Τα τεστ μνήμης επαναλήφθηκαν κατά μέσο όρο 21 μήνες αργότερα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων, 33 έφεραν το γονίδιο ApoE4 - ένα γενετικό παράγοντα κινδύνου για Αλτσχάιμερ  - και 26 ήταν θετικοί σε αμυλοειδές κατά την έναρξη. Οι θετικοί σε αμυλοειδές συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και φορείς ApoE4, αν και δεν διέφεραν από τους αρνητικούς σε αμυλοειδείς συμμετέχοντες όσον αφορά το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, την απόδοση μνήμης, τους όγκους του έσω κροταφικού λοβού και τα δεδομένα ύπνου.

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άπνοια ύπνου συνδέθηκε με χαμηλότερους όγκους του έσω κροταφικού λοβού σε συμμετέχοντες που ήταν θετικοί στο αμυλοειδές, αλλά όχι σε εκείνους που ήταν αρνητικοί στο αμυλοειδές. Οι ίδιοι  έγραψαν ότι αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στις δυσμενείς επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας από άλλα. Διαπίστωσαν, ακόμη, ότι οι χαμηλότεροι όγκοι του ιππόκαμπου στην αρχή της μελέτης, συνδέονταν με χειρότερη απόδοση της επεισοδιακής μνήμης κατά την παρακολούθηση.

Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βαθύς ύπνος αντιστάθμισε τις αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ των υψηλών επιπέδων βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και της μνήμης. Αυτά τα ευρήματα, έγραψαν, υποδηλώνουν ότι η καλή ποιότητα ύπνου μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της συσσώρευσης βήτα-αμυλοειδούς, ενισχύοντας τη γνωστική αποθεματική ανθεκτικότητα κατά τη διαδικασία της γήρανσης.

*Το β-αμυλοειδές είναι το κύριο συστατικό των πλακών στον εγκέφαλο και σχηματίζεται από την προδρόμη πρωτεΐνη του αμυλοειδούς (ΑΡΡ). Τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς αντανακλούν στο μεταβολισμό του β-αμυλοειδούς και τον σχηματισμό πλάκας. Χαμηλά επίπεδα παρατηρούνται στη Νόσο Αλτσχάϊμερ και στην άνοια με σωμάτια Lewy.

Σχετικά Άρθρα