ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπέρταση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη

22 September 2023, 07:00

images

Οι υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ. Για να αναλυθεί ο θετικός και αρνητικός αντίκτυπος του ελέγχου για υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) διεξήγαγε μία συστηματική ανασκόπηση. Η USPSTF εξέτασε εγκύους οι οποίες δεν είχαν διαγνωστεί με υπερτασική διαταραχή ή χρόνια υπέρταση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος προσέφερε σημαντικά οφέλη.

Συγκεκριμένα, οι συστάσεις περιλαμβάνουν τη λήψη μετρήσεων αρτηριακής πίεσης σε κάθε επίσκεψη γιατρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη, πρέπει να λαμβάνονται επαναλαμβανόμενες μετρήσεις για να διασφαλιστεί η ακρίβεια της μέτρησης.

Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας οι έγκυες που είναι θετικές να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία για υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης. Η επικαιροποιημένη σύσταση της USPSTF υποστηρίζει την τρέχουσα πρακτική του ελέγχου για υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης μέσω της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης σε προγεννητικούς ελέγχου καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

"Ο έλεγχος είναι σημαντικός επειδή η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να μειώσει σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα για τις μητέρες και τα μωρά και να βελτιώσει την υγεία αυτού του πληθυσμού", δήλωσε στο Healthline η Δρ Jennifer Wong, FACOG, επικεφαλής τμήματος, Τμήμα Μητρικής Εμβρυϊκής Ιατρικής, στο Νοσοκομείο Bridgeport.

Ο έλεγχος των εγκύων για υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της προγεννητικής φροντίδας. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια εμφάνισης μιας υπερτασικής διαταραχής της κύησης, όπως η προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για τις εγκύους, κατά την οποία η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Η Δρ Annalies Denoble, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Yale, δήλωσε: «Ως πάροχος φροντίδας σε εγκυμονούσες, είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι μία από τις βασικές πτυχές της προγεννητικής φροντίδας ρουτίνας παραμένει μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους που έχουμε για τον έλεγχο για υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης».

Τέλος, ο εντοπισμός μιας υπερτασικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπει στους γιατρούς να παρεμβαίνουν και να μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυό τους, σημείωσε ο Denoble.


Σχετικά Άρθρα