ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου

08 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Η στεατωτική ηπατική νόσος που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD) είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ηπατικές ασθένειες. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η MASLD επηρεάζει έως και το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η MASLD ονομαζόταν παλαιότερα μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) και μετονομάστηκε τον Ιούνιο του 2023. Η ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, δεν παρουσιάζει αρχικά συμπτώματα. Μπορεί να εξελιχθεί σε στεατοηπατίτιδα που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία (MASH), μια πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ουλές στο ήπαρ και κίρρωση.

Επί του παρόντος, κανένα φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία αυτής της μορφής ηπατικής νόσου. Οι γιατροί συνιστούν την άσκηση και τις διατροφικές αλλαγές ως παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού λίπους στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της MASLD.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θεωρούν εδώ και καιρό ότι η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο MASLD προκαλώντας αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή στο ήπαρ. Ενώ τα αναψυκτικά διαίτης συχνά υπόσχονται ότι περιέχουν «μηδέν ζάχαρη» και «μηδέν θερμίδες», εξακολουθούν να μην θεωρούνται υγιεινά ποτά από τους ειδικούς.

Τώρα, μια ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να βρει μια συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης αναψυκτικού διαίτης και του κινδύνου MASLD. Η εργασία τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BMC Public Health, υποδηλώνει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των αναψυκτικών διαίτης και αυτής της μορφής ηπατικής νόσου.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αναψυκτικού διαίτης και MASLD σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα και τα ευρήματά μας μπορούν να παρέχουν πολύτιμες διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της MASLD», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.




Σχετικά Άρθρα