ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τροφή και τα γεύματα που κάνουμε επηρεάζουν τη COVID-19

05 Αυγούστου 2022, 07:00

images

H διαλειμματική νηστεία φαίνεται ότι βοηθάει στην ευκολότερη ανάρρωση από COVID-19 απομακρύνοντας τις πιθανότητες για σοβαρή νόσηση και θάνατο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention and Health από την ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Intermountain στο Salt Lake City.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση περιοδικής (διαλειμματικής) νηστείας και της σοβαρότητας της COVID-19. Στην ανάλυσή τους συμπεριέλαβαν 205 άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2020 έως το Φεβρουάριο 2021.

Όπως διαπίστωσαν, το 35,6% των συμμετεχόντων ακολουθούσε μία διατροφή με μικρές περιόδους νηστείας πριν από τη νόσηση και γι’ αυτό είχε πλεονέκτημα όταν ασθένησε. Όσον αφορά τη νοσηλεία και το θάνατο, αυτές οι εκβάσεις εμφανίστηκαν μόλις στο 11 % όσων έκαναν διαλειμματική νηστεία, έναντι 28,8% όσων διατηρούσαν ένα κανονικό ρυθμό διατροφής.

Οι προγνωστικοί παράγοντες για τη νοσηλεία και τη θνησιμότητα ήταν η ηλικία, η λατινοαμερικανική καταγωγή, ένα προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ισχαιμικό επεισόδιο και η νεφρική ανεπάρκεια. Όπως αναφέρθηκε, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της νηστείας και της διάγνωσης του κορωνοϊού.

«Η νηστεία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια συμπληρωματική θεραπεία μαζί με τον εμβολιασμό και θα μπορούσε να παρέχει ανοσολογική υποστήριξη και έλεγχο της υπερφλεγμονής κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία», καταλήγουν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα