ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα

09 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

images

Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προγραμματίζει τις μηχανές για να μαθαίνουν ώστε να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις που μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη, είναι πανταχού παρούσα, ακόμα κι αν δεν είναι πάντα εμφανής. Υπάρχουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται τώρα στην εκπαίδευση, το εμπόριο, τη μεταποίηση, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, την αεροπορία και τα drones. Ίσως, όμως, οι πιο σημαντικές και δυνητικά μεταβαλλόμενες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, είναι στην υγειονομική περίθαλψη. 

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε κλινικές αποφάσεις για τη διάγνωση και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, την επεξεργασία ιατρικών δεδομένων και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Radiology, εξέτασε την επίδραση που είχε το λογισμικό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη σε μια πραγματική ογκολογική κλινική πρακτική.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η τεχνητή νοημοσύνη βελτίωσε «σημαντικά» την ανίχνευση πνευμονικών οζιδίων στις ακτινογραφίες θώρακος. Οι πνευμονικοί όζοι είναι μη φυσιολογικές αναπτύξεις που σχηματίζονται στους πνεύμονες. Είναι συχνές και συνήθως σχηματίζονται από προηγούμενες πνευμονικές λοιμώξεις. Αλλά, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα.

Μία από τις κοινές μεθόδους διαλογής που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των πνευμονικών οζιδίων, είναι οι ακτινογραφίες θώρακος.

Ο Δρ Jin Mo Goo, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Ακτινολογίας στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ στην Κορέα, είπε ότι η μελέτη παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ερμηνεία της ακτινογραφίας θώρακα και ότι αυτό θα συμβάλει στον εντοπισμό ασθενειών του θώρακα, ειδικά του καρκίνου του πνεύμονα, πιο αποτελεσματικά και σε πρώιμο στάδιο.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου που βασίζεται στην απεικόνιση, είναι κουραστική διαδικασία επειδή ο επιπολασμός του καρκίνου είναι συνήθως χαμηλός στον πληθυσμό προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Η αξία της ανίχνευσης και διάγνωσης με τη βοήθεια υπολογιστή έχει διερευνηθεί για τη μείωση των μη ανιχνευμένων καρκίνων για δεκαετίες», δήλωσε ο Goo.

«Η πρόσφατη εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης, ενίσχυσε την απόδοση των παραδοσιακών τεχνικών μηχανικής μάθησης όχι μόνο στον εντοπισμό βλαβών αλλά και στη μέτρηση και τον χαρακτηρισμό βλαβών», προσέθεσε.



Σχετικά Άρθρα