ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σωστή διατροφή χαρίζει ζωή στα άτομα με διαβήτη

23 September 2022, 10:00

images

Απαραίτητο συστατικό της διατροφής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φυτικές ίνες, τα ψάρια και τα Ω3 λιπαρά οξέα για να προληφθεί ο πρόωρος θάνατος. Η οδηγία αυτή, έρχεται από μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία σχετικά με άλλους διατροφικούς παράγοντες, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και το τσάι, καθώς και μικροθρεπτικών συστατικών όπως η καφεΐνη και η βιταμίνη D, υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο αξιόπιστες και ολοκληρωμένες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των διαφόρων διατροφικών παραγόντων στην εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Η ερευνητική ομάδα από το γερμανικό Κέντρο Διαβήτη στο Ντίσελντορφ, πραγματοποίησε ανασκόπηση 107 προοπτικών μελετών παρατήρησης, που διερευνούσαν οποιουσδήποτε διαιτητικούς παράγοντες (διατροφικά πρότυπα, τρόφιμα και ομάδες τροφίμων, μακροθρεπτικά συστατικά και συμπληρώματα) και τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε διαβητικούς ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω έως τον Ιούνιο του 2022.

Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων που συμπεριλήφθηκαν στις μετα-αναλύσεις κυμάνθηκε από 1.073 έως 84.816.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης:

-Τα 20 γραμ/ημέρα δημητριακών ολικής άλεσης από τρόφιμα όπως το μαύρο ψωμί και το ρύζι ή τα δημητριακά πρωινού συσχετίστηκε με περίπου 16% μείωση του κινδύνου.

-Κάθε εβδομαδιαία αύξηση της κατανάλωσης ψαριών συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

- Η επιπλέον πρόσληψη 5 γραμ/ημέρα φυτικών ινών (ένα μεσαίο αχλάδι) συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου 14%

- Η 0,1 γραμ/ημέρα αύξηση των ωμέγα-3 συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες έως και 13%.

- Η καθημερινή αύξηση 100 γραμ. λαχανικών συσχετίστηκε με 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

-Η  καθημερινή αύξηση 10 γραμ. φυτικών πρωτεϊνών, όπως ξηροί καρποί, τόφου, φασόλια, φακές και αρακά, συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη πρόσληψη αυγών και τροφών με ζωικά λίπη, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία – με μια αύξηση της πρόσληψης αυγών κατά 10 γραμμάρια την ημέρα (που αντιστοιχεί σε δύο μεσαία αυγά την εβδομάδα) συσχετίστηκε με 5% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, ενώ η προσθήκη 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης την ημέρα συνδέθηκε με 19% αύξηση του κινδύνου.


Σχετικά Άρθρα