ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψωρίαση είναι παραπάνω από ένα πρόβλημα στο δέρμα

28 Οκτωβρίου 2019, 06:00

images

Η 29η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, δηλαδή η κατ’ εξοχήν ημέρα ευαισθητοποίηση και κατανόηση αυτής της περίπλοκης και γεμάτης προκλήσεις ασθένειας.

Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων συννοσηροτήτων.

Δεν είναι δηλαδή απλά μια χρόνια, αυτοάνοση νόσος που πλήττει αποσπασματικά το δέρμα.

Όπως αναφέρει η γιατρός Μαίρη Πολίτου, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, «οι γυναίκες ασθενείς φαίνεται να επιβαρύνονται από την ψωρίαση σε σημαντικότερο βαθμό σε σχέση με τους άνδρες καθώς καλούνται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας όπως για παράδειγμα πώς θα βαφτούν, θα φτιάξουν τα μαλλιά τους, θα ντυθούν ή ακόμη και πώς θα κάνουν αισθητικού τύπου επεμβάσεις.

Επιπρόσθετα η γυναίκα ασθενής φέρει το βάρος της διαχείρισης της νόσου και κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης περιόδου της κύησης και του θηλασμού κατά την οποία οι επιτρεπόμενες θεραπείες είναι περιορισμένες».

Επίσης η γιατρός Χαριτωμένη Βαβούλη, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, προσθέτει ότι «η προοδευτική κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών του νοσήματος και η αλματώδης εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχουν φέρει επανάσταση στην θεραπεία.

Νέες στοχευμένες θεραπείες έχουν κυκλοφορήσει και άλλες βρίσκονται υπό μελέτη και αναμένεται να κυκλοφορήσουν μελλοντικά.

Μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια ολιστική, δηλαδή σφαιρική, που αναφέρεται στο σύνολο των εκδηλώσεων της ψωρίασης, θεραπευτική αντιμετώπιση».

Οι γιατροί μας εξηγούν ότι οι νεότερες θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες - αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκων (ετανερσέπτη, ανταλιμουμάμπη, ινφλιξιμάμπη, κερτολιζουµάµπηπεγόλη), οι αναστολείς ιντερλευκίνης (ουστεκινουμάμπη, σεκουκινουμάμπη, μπρονταλουμάμπη) ή μικρά μόρια της ο αναστολέας φωσφοδιεστεράσης (απρεμιλάστη), παρεμβαίνουν σε συγκεκριμένες διαδικασίες της παθογένειας του νοσήματος οι οποίες προκαλούν την υπερπαραγωγή και τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, τη φλεγμονή και τη διαταραχή της ανοσίας.

Σχετικά Άρθρα