ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρόπολη στην υπηρεσία των θετικών στον HIV

04 Ιουλίου 2023, 16:00

images

«Οι άνθρωποι που ζουν με HIV σήμερα έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής, χάρη στις διαθέσιμες θεραπείες. Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν είναι το ζήτημα της πρόωρης γήρανσης, που ισοδυναμεί με μειωμένη ανοσολογική απόκριση, εξαιτίας της διαρκούς ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και της χρόνιας φλεγμονής. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται πρώιμη εμφάνιση διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και νεοπλασία», αναφέρει η βιολόγος Karen Ingrid Tasca. Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Biomedicine & Pharmacotherapy, προτείνεται τώρα μία άλλη λύση στο πρόβλημα, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς. 

Η καθημερινή κατανάλωση 500 mg πρόπολης, της ρητίνης που παράγεται από τις μέλισσες και έχει ευεργετικές ιδιότητες γενικά στον ανθρώπινο οργανισμό, φαίνεται ότι βοηθά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών με HIV. 

«Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τον ιό και η αντιρετροϊκή θεραπεία έχουν πολύ δυσμενείς επιπτώσεις σε αυτούς τους ασθενείς», εξηγεί η ειδικός. «Απαιτούνται παρεμβάσεις που ελαχιστοποιούν αυτές τις επιδράσεις, με στόχο να μειωθούν οι παθολογικές διεργασίες και να βελτιωθεί η ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών». 

Μεταξύ πολλών φυσικών προϊόντων που διατίθενται για το σκοπό αυτό, η πρόπολη, φαίνεται να έχει αυτή τη δυνατότητα, χάρη στις αναγνωρισμένες αντιοξειδωτικές, αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της».

Σχετικά Άρθρα