ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παχυσαρκία συνδέεται με το έντερο

03 Οκτωβρίου 2019, 07:07

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Science και την οποία υπογράφει η Dr. Lora Hooper με την ομάδα της, δείχνει ότι τα «καλά» βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερo μας, καθορίζουν και την απορρόφηση του λίπους από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Η Δρ Hooper, επικεφαλής του τμήματος Ανοσολογίας στο Howard Hughes Medical Institute Investigator, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό και ένα ακόμα που το συμπληρώνει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο:

Τα ίδια βακτήρια του εντέρου καθορίζουν μέσω μιας πρωτεϊνης που εκκρίνουν, σε ένα βαθμό και το τον «κιρκάδιο ρυθμό», δηλαδή την εναλλαγή ύπνου και αφύπνισης.

Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια στα οποία παρακολούθησαν τα ποσοστά αυτής της πρωτείνης στο έντερο παράλληλα με την τάση τους να παχαίνουν ή όχι τρώγοντας λίπη.

Βρήκαν ότι η πρωτεΐνη HDAC3 αλληλεπιδρά και με το «βιολογικό ρολόι», δηλαδή την ανάγκη των θηλαστικών να κοιμούνται συγκεκριμένες ώρες και να μένουν ξύπνια κάποιες αλλές.

 «Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται ότι επικοινωνεί με τον μεταβολισμό και επηρεάζει την απορρόφηση ή όχι του λίπους αλλά και τον κιρκάδιο ρυθμό. Αν αυτό που παρατηρήσαμε σε πειραματόζωα ισχύει στον ίδιο βαθμό και για τον άνθρωπο, θα αποτελέσει αντικείμενο επόμενης έρευνας», δήλωσε η ερευνήτρια.

Γιατί ο οργανισμός τείνει να μας κάνει παχύσαρκους;

Η Δρ Hooper πιστεύει ότι ο οργανισμός δεν τείνει να αποθηκεύει στην πραγματικότητα λίπος αλλά με τη σύγχρονη διατροφή και την υπερπροσφορά τροφής, τελικά παχαίνουμε.

 «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν επίσης ότι όποια διακοπή στην «επικοινωνία» του μικροβιώματος του εντέρου με του εσωτερικού ρολογιού του οργανισμού, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παχυσαρκία.Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα για παρασκευή νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», πρόσθεσε η ειδικός.

Πηγή: UT Southwestern Medical Center, Science

Σχετικά Άρθρα