ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παχυσαρκία διαταράσσει την κανονική λειτουργία του ήπατος

01 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Το ήπαρ (συκώτι) διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στο μεταβολισμό, που είναι η βιολογική διαδικασία η οποία μετατρέπει την τροφή, σε ενέργεια. Γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μεταβολική δραστηριότητα, αλλά όχι ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό. Για να κατανοήσουν καλύτερα την όλη διαδικασία, ερευνητές συνέκριναν το ήπαρ ποντικών που είχαν τυπικό βάρος, με αυτό των ποντικιών που ήταν παχύσαρκα. Έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι η βιολογική ρύθμιση της μεταβολικής δραστηριότητας, μετά από μία περίοδο φαγητού και νηστείας, αντιστράφηκε. 

Στα υγιή ποντίκια, η αλλοστερική ρύθμιση (η διαδικασία που ελέγχει τον μεταβολισμό) αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της σίτισης και ενεργοποιείται κατά την περίοδο της νηστείας. Ωστόσο, στα παχύσαρκα ποντίκια, η αλλοστερική ρύθμιση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της σίτισης και μειώθηκε όταν ήταν νηστικά. Η κατανόηση αυτής της αντίστροφης βιολογικής συμπεριφοράς, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να κατανοήσουν πώς η παχυσαρκία επηρεάζει το σώμα και την ανάπτυξη ασθενειών.

Η ομάδα σημείωσε ότι αυτό που παρατήρησε, μπορεί όχι μόνο να αποτελεί ένδειξη διαταραχής στο ήπαρ, αλλά μια αλλαγή σε ευρύτερους μεταβολικούς κύκλους σε όλο τον οργανισμό. «Μας ενδιαφέρει όχι μόνο το συκώτι, αλλά και το πώς τα προϊόντα των μεταβολικών αντιδράσεων κυκλοφορούν μεταξύ του ήπατος και των μυών μέσω του αίματος σε παχύσαρκα ποντίκια, ζήτημα πάνω στο οποίο θα εργαστούμε τώρα», αναφέρει ο καθηγητής Shinya Kuroda από το Graduate School of Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) υπολογίζει ότι, μέχρι το 2035, πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι υπέρβαροι ή θα ζουν με παχυσαρκία.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των παθήσεων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και ο διαβήτης τύπου 2.

Σχετικά Άρθρα