ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία προκάλεσε παγκοσμίως αύξηση του διαβήτη τύπου 1

03 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Σύμφωνα με ερευνητές, σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα μία ασυνήθιστη αύξηση στον αριθμό των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1. Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open συγκέντρωσε δεδομένα από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, με περισσότερους από 38.000 νέους που διαγνώστηκαν με διαβήτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι συγγραφείς περιγράφουν την αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη ως «ουσιαστική». Αλλά προσθέτουν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να καταλάβουμε γιατί σημειώνεται αυτή η άνοδος.

Πριν από την πανδημία, οι αριθμοί των περιπτώσεων του παιδικού διαβήτη τύπου 1 αυξάνονταν κατά περίπου 3% ετησίως.

Η πρόσφατη μελέτη κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

-Σημειώθηκε αύξηση κατά 14% στο ποσοστό κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, σε σύγκριση με πριν την πανδημία.

- Κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας, το ποσοστό αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε σχέση με τα επίπεδα προ κορωνοϊού.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά υπάρχουν ορισμένες θεωρίες. Μία τέτοια θεωρία είναι ότι η COVID μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε ορισμένα παιδιά που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, μεταξύ των μελετών που αναζητούν αυτό το είδος αυτοάνοσης αντίδρασης – σύμφωνα με την οποία, ο οργανισμός αρχίζει να επιτίθεται σε ορισμένα από τα υγιή κύτταρα του - δεν έχουν ανακαλύψει όλες στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Άλλη υπόθεση είναι ότι η έκθεση σε ορισμένα μικρόβια στην παιδική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό τα lockdown και η φυσική απόσταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας να είχαν ως αποτέλεσμα το ότι πολλά παιδιά δεν εκτέθηκαν επαρκώς σε μικρόβια και έχασαν αυτή την πρόσθετη προστασία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο λένε ότι, ανεξάρτητα από την αιτία, μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι πόροι και υποστήριξη για τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών και εφήβων που επηρεάζονται από διαβήτη τύπου 1.


Σχετικά Άρθρα