ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H πανδημία "γονατίζει" τα ισχυρότερα συστήματα υγείας της Ευρώπης

26 Νοεμβρίου 2021, 07:00

images

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα λάβει αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα COVID-19, την ώρα που τα νοσοκομεία περιορίζουν τις υπηρεσίες υγείας για άλλες ασθένειες. Την ίδια ώρα, μεγαλύτερο περιορισμό επαφών ζήτησε και πάλι η υπηρεσιακή Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και την υπερβολική επιβάρυνση του συστήματος υγείας της χώρας της, ενώ η κυβέρνηση της Τσεχίας κήρυξε ήδη τη χώρα σε έκτακτη ανάγκη.

Η τσεχική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε εντολή τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κλαμπ να κλείνουν στις 10 το βράδυ, και το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από σήμερα, Παρασκευή. Η κυβέρνηση θα περιορίσει επίσης τις συναθροίσεις καθώς προσπαθεί να μειώσει την ταχεία έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού η οποία θέτει ξανά υπό πίεση τα νοσοκομεία. 

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, περίπου το 85% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, όμως η χώρα καταγράφει κατά μέσο όρο περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνώντας τα ρεκόρ των προηγούμενων κυμάτων. «Ότι θα χρειαστούν αυστηρά μέτρα είναι πέραν αμφιβολίας», είπε σε δημοσιογράφους στη Χάγη ο Ολλανδός υπουργός Υγείας, Ούγκο ντε Γιονγκ.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που πήραν στις αρχές Νοεμβρίου δεν ήταν επαρκή. Αυτά συμπεριλάμβαναν την εισαγωγή εκ νέου του μέτρου της χρήσης της μάσκας στα καταστήματα και ένα μερικό lockdown, με τους πολίτες να ενθαρρύνονται να εργάζονται με τηλεργασία και τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 8 το βράδυ. «Το σημείο καμπής δεν θα συμβεί από μόνο του», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το τι μέτρα θα χρειαστούν.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετέδωσε ότι η Ομάδα Διαχείρισης της Πανδημίας (OMT) συνέστησε στην ολλανδική κυβέρνηση να κλείσει τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα μη αναγκαία καταστήματα στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα, ενώ θα συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων.

Μια κυβερνητική πρόταση για τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατα αναρρώσει από την COVID-19, πυροδότησε τρεις νύχτες βίαιων επεισοδίων. Η Ολλανδία μετρά περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 19.000 θανάτους, από την αρχή της πανδημίας.

Στη Γερμανία ζητούν νέους περιορισμούς

«Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή επειδή εξακολουθούμε να έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, η οποία μόλις προχθές είχε ζητήσει από τα κόμματα του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού να εγκρίνουν γενικό lockdown δύο εβδομάδων, κάτι που αρνήθηκαν.

Η Καγκελάριος δήλωσε ότι είχε προτείνει στο διάδοχό της, Όλαφ Σολτς, να συνεργαστούν σε αυτή τη μεταβατική φάση, αλλά ο νέος συνασπισμός επέλεξε διαφορετικό δρόμο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Σολτς θα ορκιστεί στις 6 Δεκεμβρίου και για τις 9 έχει ήδη προγραμματιστεί διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων. «Πρέπει να δούμε αν μπορεί να υπάρξει ημερομηνία πιο νωρίς», είπε σήμερα η απερχόμενη Καγκελάριος.

Αναφερόμενη δε στο νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων (75.961) και στα 100.000 θύματα της πανδημίας που συμπληρώθηκαν χθες, η ‘Αγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για «πολύ θλιβερή ημέρα», επειδή προστίθενται καθημερινά περίπου 300 νεκροί.

Σχετικά Άρθρα