ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η οσμή της παλάμης είναι διαφορετική στα δύο φύλα

14 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Επιστήμονες ανέπτυξαν τρόπο να καταλαβαίνουν αν κάποιος είναι άνδρας ή γυναίκα μόνο από το πώς μυρίζει το χέρι του. Τα ευρήματα προέρχονται από μία μελέτη από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό PLOS One.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν αρωματικές ενώσεις σε 60 άτομα. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, οι άλλοι μισοί ήταν άνδρες. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τις αρωματικές ενώσεις σε κάθε παλάμη για να δουν αν θα μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν για να καθορίσουν το φύλο κάθε ατόμου και κατάφεραν να μαντέψουν σωστά σε ποσοστό 96,67%. Η αναλυτική τεχνική που χρησιμοποίησαν για να λάβουν αυτά τα ευρήματα είναι γνωστή ως φασματομετρία μάζας, η οποία παρουσιάζει αποτελέσματα με βάση την αναλογία των ιόντων.

Γνώριζαν ήδη ότι οι άνθρωποι μπορούν να εντοπιστούν με βάση τη μυρωδιά τους, γι' αυτό και οι ποινικές έρευνες χρησιμοποιούν συχνά την αυξημένη όσφρηση των σκύλων για να εντοπίσουν τους υπόπτους. Ωστόσο, τα προφίλ ανθρώπινης οσμής δεν έχουν εξεταστεί διεξοδικά μέχρι τώρα.

Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει σε ποινικές έρευνες στο μέλλον, επειδή τα χέρια μπορούν να αφήσουν πίσω τους πολύτιμες μυρωδιές σε έναν τόπο εγκλήματος.

Επιπλέον, οι αρωματικές ενώσεις σε μια παλάμη μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση της φυλετικής ή εθνολογικής ομάδας ενός ατόμου, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη. Με περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα, οι χημικές και στατιστικές αναλύσεις που παρουσιάζονται στο έγγραφο «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλύψουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με έναν πιθανό δράστη μόνο μέσω των προφίλ μυρωδιάς των χεριών τους», αναφέρουν για τα ευρήματα.

«Η ανθρώπινη οσμή μπορεί να παραμείνει για μέρες και μπορεί να σωθεί για χρόνια και να αναλυθεί και να ταυτιστεί με τα άτομα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Kenneth Furton, από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.


Σχετικά Άρθρα