ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η όραση στα παιδιά πρέπει να ελέγχεται πριν αρχίσουν τα σχολεία

01 September 2021, 16:00

images

Τα "πρωτάκια" είναι χρήσιμο να υποβάλλονται σε κάποιες εξετάσεις πριν ξεκινήσουν την σχολική χρονιά. Επιπλέον, οι προληπτικές εξετάσεις είναι απαραίτητες σε παιδιά και εφήβους κάθε φθινόπωρο ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις αργότερα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ως σπουδαιότερες οι οφθαλμολογικές εξετάσεις που θα πιστοποιήσουν ότι το παιδί δεν έχει παρουσιάσει μυωπία ή αστιγματισμό.

Εξάλλου, αρκετές οφθαλμοπάθειες επηρεάζουν τα μάτια, προκαλώντας μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Στραβισμός (αλληθώρισμα). 

Στροφή του ενός ή και των δύο ματιών προς τα έξω, πάνω ή κάτω.

Κίνηση των ματιών ανεξάρτητη του ενός από το άλλο.

Πρήξιμο ή έντονο κοκκίνισμα των ματιών.

Το παιδί που δεν βλέπει καλά ή έχει ενοχλήσεις στα μάτια πολλές φορές δεν αναφέρει το ακριβές σύμπτωμα στους γονείς, και ειδικά όταν είναι μικρότερο, εκδηλώνει άρνηση να μελετήσει, να πάει σχολείο ή να παίξει με άλλα παιδάκια. 

Μία ετήσια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο λοιπόν είναι απαραίτητη για τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους, για να πιστοποιηθεί ότι το παιδί θα βλέπει καλά στον πίνακα και θα μελετάει χωρίς πρόβλημα σε βιβλία και οθόνες. 

Όπως αναφέρει ο ειδικός οφθαλμίατρος, καθηγητής Αναστάσιος Κανελλόπουλος, «τα περισσότερα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα όταν ανιχνεύονται νωρίς και αρχίζει εγκαίρως η απαιτούμενη θεραπεία. Αλλιώς, τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν».


Σχετικά Άρθρα