ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Όμικρον επελαύνει αλλά η Δέλτα είναι ακόμα κυρίαρχη

13 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Η παραλλαγή Όμικρον, όπως όλα δείχνουν, μεταδίδεται πιο εύκολα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτό δήλωσε χθες αξιωματούχος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Όμικρον έχει κάνει την εμφάνισή της σε 63 χώρες, εξήγησε ο αρμόδιος του ΠΟΥ, σε μια τεχνική έκθεση, που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις άλλων ειδικών τις τελευταίες ημέρες... Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στη μεγάλη Βρετανία όπου η παραλλαγή αυτή κυριαρχεί.

Κι ενώ ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει ακόμα αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει επειδή η Όμικρον “διαφεύγει της ανοσίας”, προβλέπει ότι "είναι πιθανό η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε μέρη όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση στην κοινότητα".

Τα δεδομένα δεν είναι αρκετά σε αυτή τη φάση, ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της νόσου που προκαλείται από την Όμικρον, ούτε άλλα χαρακτηριστικά της... Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα εμβόλια, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμικρον επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι έχουν “μείωση της αποτελεσματικότητας“ σε ό,τι αφορά την προστασία κατά "της μόλυνσης και της μετάδοσης".

Οι εταιρίες Pfizer και BioNTech διαβεβαίωσαν πάντως στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας  ότι το εμβόλιό τους συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό αφού βέβαια γίνει και η τρίτη δόση του. 

Έτσι, οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα, δηλαδή επαρκείς ποσότητες αυτών των εμβολίων, προτρέπουν τους πολίτες τους να κάνουν την αναμνηστική δόση άμεσα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας, το οποίο προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα, λόγω της πρόωρης εγκατάλειψης υγειονομικών μέτρων αλλά και ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού σε αρκετές περιοχές, όπως είναι τα Βαλκάνια.


Σχετικά Άρθρα