ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Όμικρον αφαιρεί με γοργούς ρυθμούς τα "σκήπτρα" από τη Δέλτα

16 Δεκεμβρίου 2021, 07:00

images

Η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, ανέφερε χθες η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι. Την ίδια ώρα, στην προειδοποίηση ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να εμποδίσουν την εξάπλωση της Όμικρον στην Ευρώπη, προχώρησε αξιωματούχος του ECDC, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επειγόντως «ισχυρή δράση» για την «επείγουσα κατάσταση» που δημιουργείται.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ και τον Καναδά

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η Όμικρον έχει χρόνο πολλαπλασιασμού περίπου δύο ημέρες, σημείωσε η Ουαλένσκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με την ίδια, οι ειδικοί αρχίζουν να παρατηρούν ότι τα κρούσματα αυξάνονται μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ενοίκων των κέντρων ευγηρίας. Μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι δέκα φορές χαμηλότερος. Εκτιμάται ότι το 3% όλων των κρουσμάτων στις ΗΠΑ οφείλεται ήδη στην παραλλαγή Όμικρον.

Ο Καναδάς συστήνει ήδη στους πολίτες του να αποφεύγουν τα μη αναγκαία διεθνή ταξίδια, προκειμένου να βοηθήσουν στο να μειωθεί η απειλή από την παραλλαγή Όμικρον. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους επικεφαλής 10 επαρχιών, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της Όμικρον που εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα αυτή.

Ο Καναδάς είχε αρχικά συστήσει στους πολίτες του το 2020 να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό παρά μόνο αν υπήρχαν σημαντικοί λόγοι, όμως στα τέλη Οκτωβρίου 2021 απέσυρε τη σύσταση αυτή, επικαλούμενος την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας.

 Η Ευρώπη προετοιμάζεται

«Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Παράλληλα, το ECDC αύξησε την αξιολόγηση κινδύνου για τον αντίκτυπο της Omicron στη δημόσια υγεία, από «υψηλό προς πολύ υψηλό» σε «πολύ υψηλό».

Στην τοποθέτησή της, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων ζήτησε την ενίσχυση και την επανεισαγωγή «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων», όπως η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών, η εξ αποστάσεως εργασία και η αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους. «Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινοτική μετάδοση της μετάλλαξης στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε χώρες της ΕΕ» είπε η Δρ Αμόν.

Παρόμοια ανησυχία εκφράστηκε άλλωστε και από τον ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον είχε αναφερθεί σε 77 χώρες και έχει «πιθανώς» εξαπλωθεί στα περισσότερα έθνη, με ρυθμό «ταχύτερο από κάθε προηγούμενη μετάλλαξη». Ο Δρ Τέντρος ζήτησε επίσης να μην «βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε την Όμικρον ως ήπια», επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, «ο τεράστιος αριθμός των περιπτώσεων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να πιάσει απροετοίμαστα τα συστήματα υγείας».



Σχετικά Άρθρα