ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μουσική μπορεί να καθυστερήσει την άνοια

06 Μαΐου 2023, 08:00

images

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άνοια να ανακτήσουν ορισμένες πτυχές της μνήμης τους, να αισθάνονται πιο ήρεμα και να τονώσει τη διάθεσή τους και τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Ανεξάρτητα από το είδος της, η μουσική είναι ένας δημιουργικός συνδυασμός ρυθμού, αρμονίας και έκφρασης συναισθημάτων. Πολλές μελέτες μπορούν επίσης να επισημοποιήσουν το πλήθος των οφελών της μουσικής για την υγεία.

Μελέτη του 2013, για παράδειγμα, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μουσική μπορεί να έχει χαλαρωτική επίδραση πριν από στρεσογόνες καταστάσεις και να βοηθήσει το νευρικό σύστημα να ανακάμψει πιο γρήγορα. Μια άλλη μελέτη του ίδιου έτους κατέληξε στο ότι η ακρόαση μουσικής βοήθησε στη μείωση του πόνου και του άγχους σε παιδιά που βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Εκτός από τα προαναφερθέντα οφέλη, η έρευνα έχει βρει επίσης στοιχεία για τη θετική επίδραση της μουσικής στη γνωστική υγεία.

Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξάσκηση και η τακτική ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της επιδείνωσης της γνωστικής λειτουργίας σε άτομα ηλικίας 62-78 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με μουσικές δραστηριότητες, αύξησε τη φαιά ουσία του εγκεφάλου σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που αύξησε τη νευροπλαστικότητά του - την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει τη λειτουργία του μέσω συνάψεων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη δημιουργία αναμνήσεων.

Όσον αφορά την ενεργή ακρόαση της μουσικής, μια μελέτη του 2023 επεσήμανε ότι η μακροχρόνια μουσική εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει πιθανά λειτουργικά οφέλη στον εγκέφαλο και να τον βοηθήσει να διατηρηθεί υγιής.

Αυτού του είδους τα ευρήματα, καθιστούν τη μουσική ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της άνοιας, η οποία χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και δυσκολίες στη σκέψη, τη γλώσσα και την επίλυση προβλημάτων.


Σχετικά Άρθρα