ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μετάλλαξη Όμικρον προέρχεται από ποντίκια;

11 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Στις 24 Νοεμβρίου 2021, επιστήμονες στη Νότια Αφρική αποκάλυψαν ότι είχαν ανακαλύψει μια ανησυχητική νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2. Ανέφεραν ότι η παραλλαγή εξαπλωνόταν πολύ γρήγορα στη Νότια Αφρική, ενώ εντόπισαν μεγάλο αριθμό ασυνήθιστων μεταλλάξεων που πιθανόν να κάνουν τον ιό πιο μολυσματικό από τις προηγούμενες παραλλαγές. Μέσα σε λίγες μέρες από την ανακοίνωση των επιστημόνων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή, που πήρε την ονομασία «Όμικρον», αποτελεί μία ιδιαίτερα ανησυχητική μετάλλαξη. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν οι μελέτες που αφορούν την προέλευση της παραλλαγής αυτής.

Ερευνητές στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο συνέλεξαν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης σειράς ασυνήθιστων μεταλλάξεων σε ποντίκια. Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι μια παλαιότερη παραλλαγή μεταφέρθηκε από τον άνθρωπο σε ποντίκι στα μέσα του 2020. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή τροποποιήθηκε αρκετές φορές στον νέο του ξενιστή, προτού προκαλέσει μόλυνση σε άλλον άνθρωπο στα τέλη του 2021.

Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι οι ιοί RNA τείνουν να δημιουργούν πλήθος μεταλλάξεων, ανάλογα με το ξενιστή μέσα στον οποίο αναπαράγονται. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση, οι συγγραφείς της νέας έρευνας έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τον ξενιστή της εκάστοτε μετάλλαξης.

Με τη νέα τους μελέτη διαπιστώθηκε ότι η σχετική συχνότητα των νέων μεταλλάξεων της Όμικρον είναι χαρακτηριστική της εξέλιξης σε έναν ξενιστή ποντικού και όχι σε έναν ανθρώπινο ξενιστή. Οι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει τα ευρήματά τους στο Journal of Genetics and Genomics.

Στο έγγραφο καταλήγουν:

«Συλλογικά, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο πρόγονος της όμικρον μεταδόθηκε από τον άνθρωπο στα ποντίκια, συσσώρευσε γρήγορα μεταλλάξεις που ευνοούσαν τη μόλυνση αυτού του ξενιστή και μετά μεταδόθηκε και πάλι στους ανθρώπους, υποδεικνύοντας μια εξελικτική τροχιά μεταξύ των ειδών για το ξέσπασμα της Όμικρον».

Μάλιστα, σχετικά με τα ποντίκια ως ξενιστές, ο Δρ. Wenfeng Qian υποστήριξε ότι η Όμικρον πιθανότατα να εξελίχθηκε σε έναν πληθυσμό άγριων ποντικιών. Είπε ότι οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας της Όμικρον επικαλύπτονταν σημαντικά με μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που έχουν προσαρμοστεί σε έναν ξενιστή ποντικού.

Ωστόσο, 18 από τις συνολικά 25 μεταλλάξεις στην ακίδα Όμικρον δεν υπήρχαν σε κανέναν από τους ιούς SARS-CoV-2 που μελέτησαν και οι οποίοι ήταν προσαρμοσμένοι σε εργαστηριακά ποντίκια.


Σχετικά Άρθρα