ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μέση ηλικία εμφάνισης της συστηματικής σκλήρυνσης είναι το 49ο έτος

13 Ιουλίου 2020, 14:23

images

Όπως και στις άλλες χώρες έτσι και στην Κύπρο το σκληρόδερμα (συστηματική σκλήρυνση) είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες και η μέση ηλικία εμφάνισης της ασθένειας είναι περίπου στο 49ο έτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών του Τμήματος Νευρογενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η πρώτη μελέτη έγινε στον κυπριακό πληθυσμό και είχε ως στόχο να εξετάσει εάν κάποιοι γενετικοί παράγοντες (πολυμορφισμοί) που βρέθηκαν να συνδέονται με αυξημένη ή μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε άλλους πληθυσμούς, παρουσιάζουν συσχέτιση με την ασθένεια και στον κυπριακό πληθυσμό.

Τα δείγματα των μη-ασθενών μαρτύρων επιλέχθηκαν από την Τράπεζα DNA του Τμήματος Νευρογενετικής του ΙΝΓΚ μετά από ειδική έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.

Μέσα από τη μελέτη αυτή παρατηρήθηκε ότι όπως και στις άλλες χώρες έτσι και στην Κύπρο το σκληρόδερμα είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες και η μέση ηλικία εμφάνισης της ασθένειας είναι περίπου στο 49ο έτος.

Η δεύτερη έρευνα, που έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας του ΙΝΓΚ, με ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΙΜΙ (Innovative Medicines Initiative) με το ακρωνύμιο PRECISESADs, είχε σαν στόχο την μοριακή ταξινόμηση έξι αυτοάνοσων νοσημάτων και διεξάχθηκε επίσης από το Τμήμα Νευρογενετικής του ΙΝΓΚ και είχε ως στόχο την ανεύρεση νέων πρωτεϊνικών βιοδεικτών, χρησιμοποιώντας βιοψίες δέρματος από επηρεαζόμενη και μη-επηρεαζόμενη περιοχή του δέρματος των ασθενών Βελγικής καταγωγής.

Η συστηματική σκλήρυνση, γνωστή επίσης ως σκληρόδερμα είναι μία σπάνια αυτοάνοση ρευματοειδής ασθένεια, που προσβάλει τις αρθρώσεις αλλά και πολλά όργανα του σώματος.

Σχετικά Άρθρα