ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μακροχρόνια χρήση παρακεταμόλης μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση

09 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που λαμβάνουν παρακεταμόλη με ιατρική συνταγή ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με μια μελέτη που μεταδίδει το BCC. Οι γιατροί θα πρέπει να σκεφτούν τους κινδύνους και τα οφέλη για τους ασθενείς που λαμβάνουν παρακεταμόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο ως παυσίπονο, αλλά επίσης συνταγογραφείται για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, παρά τα λίγα στοιχεία για το όφελος της μακροχρόνια. Μάλιστα η έρευνα αναφέρει ότι σε μισό εκατομμύριο άτομα - 1 στους 10 κατοίκους στη Σκωτία-, συνταγογραφήθηκε το παυσίπονο το 2018.

Εάν οι λαμβάνοντες παρακεταμόλη έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, μια κατάσταση που επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με αυτή τη δοκιμή. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 110 εθελοντές, τα 2/3  των οποίων έπαιρναν φάρμακα για την υπέρταση.

Σε μια δοκιμή, τους ζητήθηκε να παίρνουν 1 γραμμάριο παρακεταμόλης τέσσερις φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες - μια κοινή δόση για ασθενείς με χρόνιο πόνο - και στη συνέχεια εικονικά χάπια, placebo, επί άλλες δύο εβδομάδες.

Η δοκιμή έδειξε ότι η παρακεταμόλη αυξάνει την αρτηριακή πίεση, «έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», πολύ περισσότερο από το εικονικό φάρμακο, δήλωσε ο κλινικός φαρμακολόγος του Εδιμβούργου, καθηγητής James Dear.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γιατρούς να χορηγούν σε ασθενείς με χρόνιο πόνο όσο το δυνατόν μικρότερη δόση παρακεταμόλης και να παρακολουθούν στενά όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Επιπλέον, η αρθρίτιδα είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες χρόνιου πόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια φιλανθρωπική οργάνωση, το Versus Arthritis, επεσήμανε ότι χρειάζονται ασφαλέστερα παυσίπονα, καθώς και άλλη βοήθεια, όπως υποστήριξη ψυχικής υγείας και ενθάρρυνση για σωματική δραστηριότητα.

«Αν ανησυχείτε για τους κινδύνους από τα παυσίπονα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για να διερευνήσετε τις επιλογές σας», είπε ο Δρ Benjamin Ellis, σύμβουλος ρευματολόγος στο Versus Arthritis.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Iain MacIntyre, σύμβουλος κλινικής φαρμακολογίας, στο NHS Lothian, δήλωσε: «Δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη χρήση παρακεταμόλης για πονοκεφάλους ή πυρετό, κάτι που είναι, φυσικά, καλό. Πρόκειται για την καθημερινή, συνεχή λήψη της».

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη, επισήμανε ότι οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να επανεξετάζουν τακτικά εάν χρειάζεται να χορηγηθεί κάποιο φάρμακο, ακόμη και κάτι «σχετικά ακίνδυνο όπως η παρακεταμόλη». Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απαιτείται έρευνα σε περισσότερα άτομα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.




Σχετικά Άρθρα