ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η "μακρά COVID" πλήττει πιο ήπια τα παιδιά

18 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Ήσυχοι πρέπει να είναι οι γονείς των οποίων τα παιδιά νόσησαν από κορωνοϊό καθώς η μία έρευνα μετά την άλλη, δείχνει ότι τα παιδιά παρουσιάζουν μεν long COVID (μακρά COVID) αλλά όχι όπως οι ενήλικες. Συγκεκριμένα, νέα μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Harvard δείχνει ότι τα παιδιά έχουν πολύ πιο ήπια επιμένοντα συμπτώματα. Ενώ προηγούμενη μελέτη από ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου, έδειξε ότι τα ξεπερνούν πιο γρήγορα από τους ενήλικες.

Ένα στα είκοσι παιδιά που νόσησαν από κορωνοϊό έχοντας συμπτώματα, τα παρουσίασαν με διάρκεια περισσότερο από 4 εβδομάδες ενώ σχεδόν όλα τα παιδιά είχαν αναρρώσει πλήρως ως και 8 εβδομάδες μετά την αρχική νόσηση. Κατά μέσο όρο, η νόσηση διήρκεσε πέντε ημέρες στα μικρότερα παιδιά (5-11 ετών) και επτά ημέρες στους έφηβους ηλικίας 12-17 ετών. Λίγο λιγότερα από ένα στα 20 παιδιά (συγκεκριμένα το 4,4%) παρουσίασαν συμπτώματα για 4 εβδομάδες ή και περισσότερο, ενώ μόλις ένα στα πενήντα παιδιά (το 1,8%) είχαν συμπτώματα που διήρκησαν περισσότερο από 8 εβδομάδες. Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Child and Adolescent Health, από ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου.

Μία άλλη έρευνα σε ενήλικες, ανέδειξε ότι η «μακρά COVID» έπληξε ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους, με 1 στους 7 ενήλικες να εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα ως και 4 εβδομάδες αργότερα, ενώ ένας στους είκοσι εξακολουθούσε να έχει συμπτώματα ως και 8 εβδομάδες αργότερα.


Σχετικά Άρθρα