ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η long COVID στο "μικροσκόπιο" επιστημόνων

04 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

H long COVID (ή μακρά COVID) είναι στην ουσία η επόμενη μέρα της πανδημίας που θα μάς απασχολήσει πιθανότατα επί χρόνια... Μεταξύ των συμπτωμάτων που ακολουθούν όσους νόσησαν μέτρια ή σοβαρά, υπάρχουν και κάποια που ανησυχούν περισσότερο τους ειδικούς καθώς αφορούν εγκεφαλικές διαταραχές. Για αυτά τα συμπτώματα διεξήχθη πρόσφατα μεγάλη επιστημονική μελέτη.

Στη μελέτη περιλαμβάνονταν 181 ασθενείς με COVID-19 και 185 άτομα ελέγχου (ομάδα σύγκρισης). Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην ανεύρεση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση και τη σοβαρότητα μακροχρόνιων συμπτωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη γνωστική βλάβη. Εξετάστηκαν ξεχωριστά πέντε κατηγορίες συμπτωμάτων για την σοβαρή ασθένεια:

1- Νευρολογικά, με αποπροσανατολισμό, παραλήρημα ή οπτικές δυσκολίες.

2- Κόπωση ή συστηματικά συμπτώματα, πόνος ή σφίξιμο στο στήθος και σωματικός πόνος.

3- Γαστρεντερικά συμπτώματα, ναυτία και έμετος όπως και διάρροια.

4- Αναπνευστικά ή μολυσματικά συμπτώματα, πυρετός, βήχας και δύσπνοια.

5- Δερματολογικά συμπτώματα όπως κνησμός, εξανθήματα και έλκη στα πόδια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ασθενείς με κόπωση ή άλλα συμπτώματα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο μακράς COVID, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι η σοβαρή ασθένεια συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακράς COVID και πιο σοβαρών συνεχιζόμενων συμπτωμάτων.

Παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς στην ομάδα της COVID-19 δεν είχαν νοσηλευθεί, η σύνδεση ανάμεσα στην αρχική σοβαρότητα και την επιμονή της ασθένειας παρέμεινε έντονη, όπως και ο αυξημένος κίνδυνος πιο σοβαρής χρόνιας νόσου. Δηλαδή η μακρά COVID αποτελεί ανησυχία και για τα κοινά περιστατικά, εκτός από τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Όταν τα γνωστικά συμπτώματα εξετάστηκαν ξεχωριστά χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικά συμπτώματα, διαπιστώθηκε ότι η παρουσία νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, η θολούρα, ο αποπροσανατολισμός, οι οπτικές ανωμαλίες, το παραλήρημα και η απώλεια συνείδησης, ήταν παράγοντας πρόβλεψης για τον μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων αργότερα.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σοβαρότητα της νόσου στην έντονη φάση της προβλέπει τη μακροχρόνια συμπτωματολογία και ιδιαίτερα τα νευρολογικά συμπτώματα. Η παρουσία νευρολογικών και συμπτωμάτων κόπωσης στην έντονη φάση και νευρολογικών, καρδιακών ή αναπνευστικών συμπτωμάτων στη φάση της μακράς νόσου, προβλέπουν τον αυξημένο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων.

Σχετικά Άρθρα