ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H long COVID ίσως προκαλείται από νευρική βλάβη

03 Μαρτίου 2022, 16:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα, προσφέρει νέες πληροφορίες για την πιθανή αιτία των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της COVID-19 και τους τρόπους θεραπείας της.

Στη μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, συμμετείχαν 17 άτομα που είχαν νοσήσει το περασμένο διάστημα. Η έρευνα εξέτασε τα πολλά συμπτώματα της long ή μακράς COVID και διαπίστωσε ότι μπορεί, εν μέρει, να οφείλονται σε νευρική βλάβη. Η Anne Louise Oaklander, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ηγήθηκε της μελέτης, η οποία διήρκεσε από το 2020 έως το 2021. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτά είναι «προκαταρκτικά αποτελέσματα» από ένα πολύ μικρό και «προκατειλημμένο σύνολο δεδομένων». Η ομάδα που συμμετείχε, διαπιστώθηκε από τους γιατρούς ότι είχε ήδη μια νευρολογική πάθηση.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να φέρουν τους ερευνητές ένα μικρό βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του τι προκαλεί τη μακροχρόνια COVID, ένας όρος που πρότεινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «αναφέρεται συλλογικά στον αστερισμό των μακροχρόνιων συμπτωμάτων που εμφανίζουν ορισμένοι άνθρωποι αφού έχουν COVID-19». Οι αξιολογήσεις των 17 ασθενών που μελετήθηκαν αποκάλυψαν στοιχεία περιφερικής νευροπάθειας στο 59% από αυτούς, ή σε 10 άτομα. Μια νευρολογική διαταραχή, η περιφερική νευροπάθεια, είναι ένας γενικός όρος για τη βλάβη στα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με το υπόλοιπο σώμα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, κόπωση αισθητηριακές αλλαγές και πόνο στα χέρια και τα πόδια.  

«Αυτό που ρωτήσαμε είναι: Θα μπορούσαν κάποια από αυτά που συμβαίνουν με τη μακροχρόνια COVID να αντικατοπτρίζουν πραγματικά μια αδιάγνωστη περιφερική νευροπάθεια;» είπε η Oaklander. Τα αποτελέσματά της, συνέχισε, έδειξαν ότι η νευροπάθεια μικρών νεύρων, που σημαίνει βλάβη που προκαλείται στις περιφερικές νευρικές ίνες, ήταν η πιο κοινή μορφή.

«Βρήκαμε ένα πραγματικό αντικειμενικό ιατρικό πρόβλημα σε περισσότερους από τους μισούς από αυτούς τους ασθενείς», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του πόσο σοβαρή ή ήπια ήταν η νόσηση της COVID και του είδους της νευρικής βλάβης. Η εύρεση αυτής της πιθανής σχέσης μεταξύ πολλών κοινών μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID - δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες, λιποθυμία, γρήγορος καρδιακός ρυθμός, δύσπνοια, γνωστικές δυσκολίες, χρόνιος πόνος, αισθητηριακές ανωμαλίες και μυϊκή αδυναμία - θα μπορούσε να είναι ένα μικρό βήμα προς την εύρεση θεραπευτικών επιλογών.

Η περιφερική νευροπάθεια εντάσσεται σταθερά σε ένα καθιερωμένο ιατρικό πλαίσιο ως διάγνωση που μπορεί να λάβει κανείς από γιατρό και για την οποία υπάρχουν ορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Όμως, η μακροχρόνια COVID εξακολουθεί να διεγείρει ερωτήματα. Η Oaklander είπε ότι ελπίζει η νέα μελέτη να βελτιώσει την εικόνα των ειδικών για τη νόσο.


Σχετικά Άρθρα