ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η λέξη αναστάτωση δεν επαρκή για να περιγράψει τι γίνεται στο κόσμο με την πανδημία

30 Νοεμβρίου 2020, 07:00

images

Στην Ελλάδα βρίσκονται τα πρώτα επτά ειδικά ψυγεία, στα οποία θα γίνεται η αποθήκευση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech. Τα συγκεκριμένα εμβόλια διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένους ψυκτικούς θαλάμους, με θερμοκρασίες στους -80 βαθμούς Κελσίου. Κάθε ψυγείο χωρά έως και 100.000 εμβόλια. Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία στους επιδημιολόγους προκαλεί η μεγάλη κινητικότητα στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την Γιορτή των Ευχαριστιών, με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Άνθονι Φάουτσι να προειδοποιεί ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Και η Τουρκία σημείωσε ρεκόρ νέων θανάτων λόγω του κορωνοϊού.

Εφόσον το εμβόλιο της Pfizer λάβει άμεσα έγκριση, με βάση το χρονοδιάγραμμα αναμένεται ότι θα φτάσει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Με βάση τον σχεδιασμό προηγούνται οι εμβολιασμοί των υγειονομικών και όσων βρίσκονται σε κλειστές δομές. Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι προσομοιώσεις εμβολιασμών.

Στις ΗΠΑ προβλέπεται άμεσα νέο πανδημικό κύμα

«Σε δύο ή τρεις εβδομάδες, θα δούμε νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς», προειδοποίησε ο διευθυντής Αμερικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων στο δίκτυο ABC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι ταξίδεψαν αεροπορικώς εντός των ΗΠΑ την παραμονή της Γιορτής των Ευχαριστιών. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της επιδημίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας TSA, η οποία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια.

«Αυτό το σαββατοκύριακο, με όλες αυτές τις μετακινήσεις, μας ανησυχεί», δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας Υγείας Μπρετ Τζιρουά στο CNN. «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία γνωρίζουν μία κορύφωση και βρίσκονται στις 95.000 περίπου. Περί το 20% των ασθενών στα νοσοκομεία είναι περιστατικά Covid, κατά συνέπεια, είναι μία πολύ επικίνδυνη περίοδος», πρόσθεσε.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί σε 46 αμερικανικές πολιτείες, ανάμεσά τους η Νεβάδα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, σύμφωνα με στοιχεία της Washington Post. Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, περισσότερους των 266.000, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν την Παρασκευή το φράγμα των 13 εκατομμυρίων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο Δρ Φάουτσι εξήγησε ότι δεν προβλέπεται χαλάρωση των συστάσεων για αποφυγή των μετακινήσεων ή των περιοριστικών μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα.

«Κλείστε τα μπαρ και κρατήστε ανοικτά τα σχολεία», συμβουλεύει ο Φάουτσι, ο οποίος ωστόσο ενθαρρύνει τους συμπολίτες του λέγοντας ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ήδη από τον Δεκέμβριο για τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου.

Στην Τουρκία θερίζει ο κορωνοϊός παρότι λίγα μαθαίνουμε...

Νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων λόγω κορωνοϊού κατέγραφε η Τουρκία για έβδομη συνεχή ημέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 185 άτομα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ασυμπτωματικά περιστατικά, μειώθηκε ελαφρώς στα 29.981.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι 13.558.

Και στη Μαδρίτη βγήκαν στους δρόμους

Χορεύοντας και χτυπώντας τύμπανα στον δρόμο, γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτυρήθηκαν χθες στη Μαδρίτη για τις περικοπές στον τομέα της Υγείας που, όπως λένε, τους έχουν αφήσει να παλεύουν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Τραγουδώντας «λιγότερες σημαίες, περισσότερες νοσοκόμες», περίπου 4.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

«Κάνουν διαχωρισμό. Στις ιδιωτικές εταιρείες, η υγεία είναι επιχείρηση. Στο δημόσιο, έρχονται όλοι. Αν δεν έχεις χρήματα, δεν τα βγάζεις πέρα», υποστήριξε μια βοηθός νοσοκόμας, η Λούσια Τέλβες, 65 ετών. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης αρνείται ότι κάνει περικοπές στις υπηρεσίες υγείας. Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν Ισπανούς να συνωστίζονται στα κέντρα των πόλεων για να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί φόβους για ένα νέο κύμα μολύνσεων.

«Στη Μαδρίτη έχουμε επίγνωση της Covid», έγραψε ειρωνικά ο Αντόνιο Ρ. Αχένο, στη λεζάντα μιας φωτογραφίας που δείχνει ένα πλήθος στην πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προέτρεψε τους Ισπανούς να αποφύγουν τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις φέτος τα Χριστούγεννα, για να μην αυξηθούν τα κρούσματα. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι αποφασιστικής σημασίας.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα φτάσουμε σε κρίσιμο στάδιο της πανδημίας, που θα συμπέσει με τον πρώτο μαζικό εμβολιασμό», είπε το Σάββατο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει σε 6, το μέγιστο, τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να συμμετάσχουν σε χριστουγεννιάτικες συναθροίσεις. Την Παρασκευή η Ισπανία ανακοίνωσε 10.853 νέα κρούσματα και 294 θανάτους. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.628.208 και οι θάνατοι σε 44.668 στη χώρα αυτή.


Σχετικά Άρθρα