ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η LDL πρέπει να μετριέται από τα νεανικά μας χρόνια και να θεραπεύεται

18 Δεκεμβρίου 2019, 07:25

images

Η "κακή" χολεστερόλη (LDL) πρέπει να εξετάζεται από την ηλικία των 25 ετών. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα αλλάζοντας όσα γνωρίζαμε για τη δράση των λιπιδίων στον οργανισμό μας.

Η εν λόγω έρευνα συμπεριέλαβε τις περιπτώσεις 400.000 ατόμων από 19 χώρες του κόσμου και δημοσιεύτηκε στην Lancet medical journal. Όπως έδειξε, όσοι είχαν υψηλή LDL από τα νεανικά τους χρόνια, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν νέοι καρδιαγγειακά επεισόδια. Και μάλιστα έδειξε ότι είναι πιο επικίνδυνο να έχει υψηλή LDL ένας άνθρωπος στα 45 του σε σχέση με κάποιον που είναι 70 και του αυξήθηκε τελευταία.

Μάλιστα διαπίστωσαν οι ερευνητές ότι η θεραπεία της χολεστερόλης με στατίνες (εδικά φάρμακα), σώζει από καρδιαγγειακό επεισόδιο έναν στους τέσσερις άνδρες και μία στις οκτώ γυναίκες. Διότι είναι γνωστό ότι οι γυναίκες μέχρι τα 50 περίπου έτη προστατεύονται από τα οιστρογόνα τους.

Όπως σχολίασε ένας εκ των βασικών ερευνητών ο Δρ Stefan Blankenberg, καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Αμβούργου στη Γερμανία, "πρέπει τώρα να εξετάσουμε την περίπτωση να μπουν σε κατευθυντήριες οδηγίες να εξετάζονται τα νεαρά άτομα για χολεστερόλη, ειδικά την LDL και να μπαίνουν από νωρίς σε θεραπεία". 

Και συμπλήρωσε για το θέμα της πρόληψης: "Για τους νέους βέβαια καλύτερο είναι να ασκούνται συστηματικά και να τρώνε με προσοχή αποφεύγοντας τα ζωικά λιπαρά ώστε να μην ανεβάσουν τα λιπίδια στο αίμα τους".

Σχετικά Άρθρα