ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες για AIDS, φυματίωση και ελονοσία

19 September 2023, 07:00

images

Η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις, δυσχεραίνουν το έργο για την αντιμετώπιση τριών από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας. Οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών, έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό, αφού επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων του Ταμείου για το 2023.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, οι αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων, έχουν ως αποτέλεσμα ο κόσμος πιθανό να αποπροσανατολιστεί από τον στόχο της εξάλειψης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας έως το 2030, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη «εξαιρετικά βήματα», δήλωσε ο Peter Sands, εκτελεστικός διευθυντής του Global Fund.

Για παράδειγμα, η ελονοσία εξαπλώνεται σε ορεινές περιοχές της Αφρικής, όπου προηγουμένως το κλίμα ήταν πολύ ψυχρό για να επιβιώσει το κουνούπι που μεταφέρει το παράσιτο που προκαλεί την ασθένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, κατακλύζουν τις υπηρεσίες υγείας, εκτοπίζουν κοινότητες, προκαλούν έξαρση της μόλυνσης και διακόπτουν τη θεραπεία σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου, ανέφερε η έκθεση. Σε χώρες όπως το Σουδάν, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ, η πρόσβαση σε ευάλωτες κοινότητες ήταν επίσης εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ανασφάλειας, προσέθεσε.

Ωστόσο, υπάρχουν θετικά στοιχεία, σύμφωνα με τον Sands. Για παράδειγμα, το 2022, 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για φυματίωση στις χώρες όπου επενδύει το Global Fund, αριθμός που ισοδυναμεί με 1,4 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους από ό,τι το προηγούμενο έτος. Το Ταμείο συνέβαλε επίσης στην παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας για τον HIV σε 24,5 εκατομμύρια ανθρώπους και διένειμε 220 εκατομμύρια κουνουπιέρες.

Ο Sands προσέθεσε ότι τα καινοτόμα εργαλεία πρόληψης και διάγνωσης καθιστούν την επιστημονική κοινότητα πιο αισιόδοξη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος πρέπει να αφιερώσει περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση της φυματίωσης... αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο η σύγκριση των ετήσιων θανάτων από κάθε ασθένεια», είπε ο Sands. Για παράδειγμα, είπε, πολλές χώρες με υψηλότατα ποσοστά φυματίωσης, είναι χώρες μεσαίου εισοδήματος που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας τους στο εσωτερικό.

Σχετικά Άρθρα