ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατάθλιψη μέσα στα μάτια μας...

01 Φεβρουαρίου 2024, 16:00

images

Όπως η μητέρα μας μπορεί να μάς καταλάβει από τα μάτια όταν είμαστε στεναχωρημένοι... Όπως οι τραγουδοποιοί που εξυμνούν τον έρωτα, μνημονεύουν στους στίχους τους το βλέμμα της θλίψης και της χαράς... Έτσι και η επιστήμη έρχεται τώρα να τούς επιβεβαιώσει και να εξηγήσει πώς συμβαίνει να έχουν δίκιο!

Μελέτη που δημοσιεύεται στο Scientific Reports αναφέρει ότι στους ανθρώπους χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται όταν περιμένουν να λάβουν ανταμοιβή για κάτι. Αντιθέτως, στα άτομα με κατάθλιψη υπάρχει σαφής βραδύτητα στην αντίδραση αυτή ή πλήρης απουσία της. «Η μειωμένη αντίδραση της κόρης ήταν ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς που δεν μπορούσαν πλέον να νιώσουν ευχαρίστηση και ανέφεραν απώλεια ενέργειας», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Andy Brendler.

Η ατονία είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον ερευνητή, Victor Spoormaker, το τελευταίο αυτό εύρημα, βοηθά την καλύτερη κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από το σύμπτωμα αυτό.

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν η αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ ταχύτητας απόκρισης της κόρης και καταθλιπτικών συμπτωμάτων: Έτσι, όσο μειωνόταν η πρώτη, τόσο αυξάνονταν τα δεύτερα. Η κορομετρία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως συμπληρωματική μέθοδος για τη διάγνωση και να συμβάλει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών θεραπείας κατά της κατάθλιψης. Μάλιστα εάν ο ασθενής παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη ανταπόκριση της κόρης, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που στοχεύουν στους νοραδρενεργικούς υποδοχείς, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιο εύστοχη επιλογή συγκριτικά με άλλες αγωγές. Η δοσολογία των φαρμάκων θα μπορούσε επίσης να βελτιστοποιηθεί με βάση την αντίδραση της κόρης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης κατανόησης των μηχανισμών πίσω από την κατάθλιψη και την τελειοποίηση της διάγνωσης και θεραπείας της, δεδομένου ότι το 30% των καταθλιπτικών ατόμων δεν επιτυγχάνουν βελτίωση μέσα από τις διαθέσιμες θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα