ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του εγκεφάλου

18 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Nέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Alcohol: Clinical and Experimental Research δείχνει ότι, σε άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ, η μείωση της κατανάλωσης μπορεί να είναι χρήσιμη όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, η διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD) είναι μία διαταραχή του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από αδυναμία διακοπής ή ελέγχου της χρήσης αλκοόλ, παρά την αρνητική επίδραση στις σχέσεις, στην υγεία ή στην εργασιακή ζωή.

Κατά τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, σε άτομα με AUD τα οποία, είτε μείωσαν την ποσότητα του αλκοόλ, είτε σταμάτησαν να πίνουν εντελώς, το μέγεθος συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου τους ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των ατόμων που έπιναν περισσότερο.

Επιπλέον, όταν οι χρήστες αλκοόλ επέστρεψαν σε επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ χαμηλού κινδύνου - όχι περισσότερο από 3 ποτά την ημέρα για τους άνδρες ή 1,5 ποτό για τις γυναίκες - ο όγκος αυτών των περιοχών του εγκεφάλου έμοιαζε περισσότερο με αυτών των ανθρώπων που δεν έπιναν καθόλου. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι, δεδομένης της δυσκολίας της εξ ολοκλήρου διακοπής του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι πιο εφικτός στόχος για ορισμένους από την πλήρη αποχή.

Ο Δρ Daniel Atkinson εξήγησε ότι, αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύτταρα, μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωσή του. Η συγκεκριμένη μελέτη, σημείωσε, δείχνει ότι, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεγέθους του ιππόκαμπου, που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη, με την πάροδο του χρόνου.

«Αυτό θα μπορούσε, εν μέρει, να οφείλεται στο ότι ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου με μοναδική … δομή», είπε και συνέχισε: «Όπου δημιουργούνται συνεχώς νέοι νευρώνες μέσω της νευρογένεσης».

Σύμφωνα με τον Atkinson, προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ , μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία. Ο Atkinson εξήγησε περαιτέρω ότι η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει συρρίκνωση επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό και προκαλεί την αποβολή του νερού από το σώμα σας με την ούρηση. «Αν αυτό το νερό δεν αντικατασταθεί επαρκώς, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση», σημείωσε.

«Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να παρατηρηθεί κυρίως σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, ενώ η πρόσφατη μελέτη δείχνει τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου κυρίως, υποδηλώνοντας ότι η αναστολή της νευρογένεσης παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου» κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα