ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση αλκοόλ από το μέλλοντα πατέρα μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο

13 Φεβρουαρίου 2022, 08:00

images

Οι προγεννητικές έρευνες εστιάζουν παραδοσιακά σχεδόν αποκλειστικά στη συμπεριφορά των μητέρων, αλλά νέα έρευνα από το Texas A&M College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences (CVMBS) επισημαίνει πως η επιστήμη θα πρέπει να εξετάζει πιο προσεκτικά και τη συμπεριφορά των πατέρων.

Ο Δρ Michael Golding, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας (VTPP) του CVMBS, έχει περάσει χρόνια ερευνώντας το ρόλο του πατέρα, ειδικά όσον αφορά τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο Golding αναφέρει ότι μια σειρά από δημοσιεύσεις έχουν δείξει ότι οι άνδρες μεταδίδουν περισσότερα από τα γονίδιά τους, αλλά το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία και οι συνέπειες της παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.

«Όταν κοιτάξεις τα δεδομένα από όλη την ανθρώπινη ιστορία, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει κάτι πέρα από τη γενετική που κληρονομείται από τον άνδρα», είπε ο Golding. «Λοιπόν, εάν αυτά τα δεδομένα είναι σταθερά, πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε περισσότερο την αντρική συμπεριφορά.

Ας υποθέσουμε ότι είχατε έναν γονέα που εκτέθηκε στην πείνα, θα μπορούσε να μεταδώσει αυτό που θα μπορούσατε να ονομάσετε "οικονομία", όπου τα παιδιά τους μπορούν να αντλούν περισσότερη διατροφή από λιγότερη τροφή», είπε. «Αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό εάν μεγαλώσουν σε παρόμοιο περιβάλλον ή θα μπορούσαν να μεγαλώσουν σε μια εποχή που η πείνα δεν αποτελεί πρόβλημα και μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε παχυσαρκία ή μεταβολικά σύνδρομα. Αυτά τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα παρόντα σε κλινικά δεδομένα από ανθρώπους».

Η μελέτη του Golding για το πώς τα πράγματα πέρα από τα γονίδια, όπως η συμπεριφορά και το περιβάλλον, επηρεάζουν την ανάπτυξη ονομάζεται επιγενετική και ένα από τα μεγάλα ερωτήματα στην αναζήτηση απαντήσεων σχετικά με το πώς η ανδρική προγεννητική συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη ήταν πώς ακριβώς εκδηλώνονται αυτοί οι επιγενετικοί παράγοντες.

Σε μια δημοσίευση του Νοεμβρίου στο FASEB Journal , η ομάδα του Golding έδειξε ότι ο επιγενετικός παράγοντας της προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ στους άνδρες μπορεί να εκδηλωθεί στον πλακούντα.

Σύμφωνα με την Kara Thomas, μεταπτυχιακή φοιτήτρια VTPP και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας:

«Ο πλακούντας παρέχει θρεπτικά συστατικά στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, επομένως ο περιορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου μπορεί να αποδοθεί σε έναν λιγότερο αποτελεσματικό πλακούντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποτελεσματικότητα του πλακούντα είναι μια τόσο σημαντική μέτρηση. Μάς λέει πόσα γραμμάρια εμβρύου παράγονται ανά γραμμάριο πλακούντα. 

Με την έκθεση του πατέρα στο αλκοόλ, οι πλακούντες μεγαλώνουν υπερβολικά καθώς προσπαθούν να αντισταθμίσουν την αναποτελεσματικότητά τους στην παροχή θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο».


Σχετικά Άρθρα