ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνητότητας

22 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Οι άνθρωποι που κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη δουλειά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με εκείνους που είναι πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με νέα μελέτη σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Η διακοπτόμενη κίνηση ακόμη και για μόλις 15 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο, όπως και η τακτική άσκηση. Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μια μεγάλη αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από ένα πρόγραμμα ελέγχου υγείας επί 10 χρόνια, που περιλάμβανε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 ετών και άνω. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων, ήταν τα 39 έτη. 

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, το επίπεδο δραστηριότητάς τους και πόσο κάθονταν την ημέρα στη δουλειά. Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες σε 3 κατηγορίες με βάση το πόσο χρόνο κατά το εργασιακό τους ωράριο αφιέρωσαν καθισμένοι: «καθισμένοι», ο υψηλότερος όγκος καθιστών ανά ημέρα, «εναλλασσόμενο κάθισμα και μη κάθισμα», διαλείπουσα καθισμένοι όλη την ημέρα και «κυρίως μη καθιστοί», η πιο δραστήρια κατηγορία.

Μετά τον έλεγχο για παράγοντες όπως ο ΔΜΣ, το κάπνισμα, το ποτό, η σεξουαλική δραστηριότητα και η ηλικία, η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που κάθονταν πολλές ώρες στη δουλειά, είχαν κατά 16% αυξημένο κίνδυνο θανάτου και 34% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τα άτομα που δεν περνούν τόσο χρόνο καθιστοί.

«Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε διάφορες υποομάδες, συμπεριλαμβανομένων ανδρών, γυναικών, νεότερων και ηλικιωμένων ατόμων, καπνιστών και μη καπνιστών. 

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να μειωθεί το παρατεταμένο κάθισμα στο χώρο εργασίας και να αυξηθεί η καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να μετριαστούν οι αυξημένοι κίνδυνοι θνησιμότητας που σχετίζονται με την καθιστική ζωή», δήλωσε ο Δρ Wayne Gao, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ταϊπέι, στην Ταϊβάν, και πρώτος συγγραφέας της έρευνας.

Σχετικά Άρθρα