ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καλή υγεία των δοντιών και των ούλων είναι παράγοντας συνολικής υγείας

18 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η προχωρημένη ουλίτιδα μπορεί να σχετίζεται με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Μάλιστα ερευνητές από την Κίνα διαπίστωσαν ότι ποντίκια που είχαν μολυνθεί από το βακτήριο του στόματος Porphyromonas gingivalis, παρουσίασαν περιοδοντίτιδα, γεγονός που επιδείνωσε τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που είχαν ήδη. «Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα στρατηγική για τη θεραπεία της ΧΑΠ», ανέφερε η Δρ Yan Li, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μικροβιολόγος στο Νοσοκομείο Στοματολογίας της Δυτικής Κίνας στο Πανεπιστήμιο Sichuan.

Παράλληλες με αυτή μελέτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υπό την καθοδήγηση της Δρ Li και του συν-επικεφαλής συγγραφέα Δρ Boyu Tang, έχουν αποδείξει ότι το βακτήριο Porphyromonas gingivalis, παίζει σημαντικό ρόλο στην ασθένεια των ούλων, καταστρέφοντας τους οδοντικούς ιστούς. Για την παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο mSystems, οι ερευνητές μόλυναν τα ποντίκια και με τα συγκεκριμένα βακτήρια, ενώ τα «αρρώστησαν» με ΧΑΠ εκθέτοντάς τα στον καπνό του τσιγάρου.

Εξετάζοντας τον πνευμονικό ιστό των ποντικιών, διαπίστωσαν ότι το βακτήριο Porphyromonas gingivalis ενεργοποίησε την παραγωγή ανοσοποιητικών κυττάρων γ-δέλτα Τ κυττάρων και Μ2 μακροφάγων. Αυτό δημιούργησε κυτταροκίνες, οι οποίες, όταν αυξάνονται, μπορούν να ενισχύσουν τη φλεγμονή στο σώμα, οδηγώντας σε επιδείνωση προβλημάτων υγείας όπως η ΧΑΠ.

«Ενισχύοντας την περιοδοντική θεραπεία και στοχεύοντας στην αναστολή των γ-δ Τ κυττάρων και των Μ2 μακροφάγων, μπορεί να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στον έλεγχο της εξέλιξης της ΧΑΠ», εξήγησε η Δρ Tang.

Μελλοντικά οι ίδιοι ερευνητές, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πειράματα σε ανθρώπους: «Εάν η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου μπορούσε να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να είναι πιο έντονες» , καταλήγει η Δρ Yan Li.

Σχετικά Άρθρα