ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να βλάπτει ακόμα και το έντερο

29 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Μελέτη επιστημόνων από την Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan, που δημοσιεύθηκε στο Cell, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (IBD), όπως η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να επιδεινώνονται από την κακή στοματική υγεία.

Η μελέτη διεξήχθη σε πειραματόζωα και έδειξε δύο δρόμους μέσω των οποίων τα βακτήρια του στόματος επιδεινώνουν τη φλεγμονή του εντέρου. Στο πρώτο, η περιοδοντίτιδα φάνηκε ότι οδηγεί σε ανισορροπία του φυσιολογικού μικροβιώματος του στόματος, με αύξηση των βακτηρίων που προκαλούν φλεγμονή, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στο έντερο.

Επειδή, όμως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο, η ομάδα εξέτασε τις αλλαγές του μικροβιώματος σε ποντίκια με υπάρχουσα φλεγμονή στο παχύ έντερο για να φανεί αν τα στοματικά βακτήρια επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Το φυσιολογικό εντερικό μικροβίωμα αντιστέκεται στην αποίκηση του εντέρου από εξωγενή βακτήρια. Ωστόσο, στα ποντίκια με IBD, τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου διαταράσσονται και η ικανότητά τους να αντισταθούν σε βακτήρια του στόματος που προκαλούν ασθένειες εξασθενεί», αναφέρει ο Nobuhiko Kamada, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα της γαστρεντερολογίας. Τελικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έπασχαν τόσο από στοματική όσο και από εντερική φλεγμονή, είχαν σημαντικά αυξημένη απώλεια βάρους και μεγαλύτερη ασθενική δραστηριότητα.

Στο δεύτερο "δρόμο", η περιοδοντίτιδα ενεργοποιεί τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο στόμα, τα οποία επίσης φτάνουν στο έντερο και επιδεινώνουν τη φλεγμονή. Το φυσιολογικό μικροβίωμα του εντέρου διατηρείται σε ισορροπία μέσω της δράσης των φλεγμονωδών και ρυθμιστικών Τ κυττάρων τα οποία είναι ρυθμισμένα ώστε να είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα βακτήρια. Η στοματική φλεγμονή, όμως, παράγει κυρίως φλεγμονώδη Τ κύτταρα που πάνε στο έντερο, όπου στο τέλος ενεργοποιούν την ανοσολογική απόκριση του εντέρου, επιδεινώνοντας και πάλι το πρόβλημα.

«Η επιδείνωση της εντερικής φλεγμονής που προκαλείται από μικροοργανισμούς της στοματικής κοιλότητας που μεταναστεύουν στο έντερο έχει σημαντικές επιπτώσεις, τις οποίες πρέπει να επισημάνουμε στους ασθενείς με στόχο την αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης της στοματικής υγείας ως μέρος της συνολικής σωματικής υγείας», σχολιάζει ο συγγραφέας, Δρ. William Giannobile.


Σχετικά Άρθρα